Jól halad a bevándorlás megfékezését célzó terv végrehajtása a mexikói elnök szerint

 

Jól halad a Közép-Amerikából érkező bevándorlási hullám megfékezésére kidolgozott rövidtávú terv megvalósítása – jelentette ki szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

„Teljesítjük azokat a kötelezettségeket, amelyeket az Egyesült Államok kormánya felé vállaltunk” – mondta napi sajtóértekezletén López Obrador.

A Washingtonnal folytatott májusi tárgyalásokon Mexikó azt ígérte, hogy 45 napon belül jelentősen csökkenti a területén át az Egyesült Államok déli határait elérő, többségükben illegálisan érkező migránsok számát.

A sajtó előtt López Obrador üdvözölte Donald Trump amerikai elnöknek azt a minapi döntését, hogy a Mexikó által meghozott intézkedéseket látva, nem lépteti hatályba a mexikói importtal szemben kilátásba helyezett büntetővámokat. Az Egyesült Államokba eljutni kívánó, Mexikóba belépő migránsok száma idén májusban tízéves csúcsra emelkedett. Trump szankciós fenyegetésére reagálva Mexikó június 7-től szigorúbb ellenőrzést vezetett be déli határain, hogy megfékezze a közép-amerikai bevándorlók hirtelen felduzzadt áradatát.

Trump azzal fenyegette meg Mexikót, hogy 5 százalékos büntetővámot vetnek ki minden mexikói árura, s azt havonta további 5 százalékkal emelik, amíg López Obrador kormánya nem tesz meg minden tőle telhetőt a migrációs hullám megfékezésére.

Az amerikai nyomásra vállalt lépések egyikeként a mexikói kormány júniusban fegyveres rendőrök ezreit telepítette déli és északi határainak térségébe, hogy szigorítsa a határok ellenőrzését.

A mexikói külügyminisztérium egy kedden közzétett jelentése szerint már júniusban 30 százalékkal, mintegy 100 ezerre csökkent az Egyesült Államok déli határán őrizetbe vett migránsok száma, szemben a májusi 144 ezres adattal, beleértve ezekbe a hivatalos határátlépő pontokon jelentkező, de elutasított embereket is.

Kedden jelentette be a mexikói bevándorlási hivatal, hogy az idei év első felében 31 355 menedékkérelmet fogadtak be, mintegy 5 százalékkal többet, mint tavaly egész évben, miután a hatóságok könnyítettek a menekültstátus megszerzésének feltételein.

Mexikó ezen felül azt is vállalta, hogy átmenetileg elhelyez olyan migránsokat, akik az Egyesült Államokban terveznek menedéket kérni, vagy akiket az amerikai hatóságok visszaküldtek addig is, amíg beadott menedékkérelmüket elbírálják.

A mexikói kormány programot jelentett be továbbá azon közép-amerikai migránsok számára, akik letesznek eredeti szándékukról, és hajlandóak visszatérni hazájukba. Elindították kedden az első olyan autóbuszt, amellyel több tucat, Guatemalából, Salvadorból és Hondurasból érkezett migránst szállítanak vissza Guatemala határára.

Donald Trump amerikai elnök a napokban már dicsérte Mexikót.

„Mexikó sokkal jobb munkát végez a határon, mint a demokraták” – írta egy hétfői Twitter-bejegyzésében az elnök, miközben visszautasította azokat a bírálatokat, amelyeket demokrata párti politikusok intéztek ellene a Mexikó felől érkező illegális bevándorlók rossz elhelyezési körülményei miatt.

A címlapfotó illusztráció.