Hollik: A V4-ek között stratégiai szövetség alakult

 

A V4-országok között a bevándorlás kapcsán létrejött időleges szövetség egy stratégiai, erős és hosszú távú szövetséggé alakult – jelentette ki a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Hollik István közölte: az elmúlt napokban az EU-csúcs kapcsán hosszú, változatos tárgyalások voltak a visegrádi 4-ek – Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország – között. Az mindvégig biztos volt, hogy a V4-ek egysége megbonthatatlan – tette hozzá.

A kormányszóvivő azt mondta: Magyarország részéről nincs akadálya annak, hogy a bizottsági elnöki posztra jelölt Ursula von der Leyennel megválasztása után jó kapcsolatot alakítsanak ki. Ennek megvannak a feltételei. Hozzátette, remélik, hogy jobb lesz ez a bizottsági ciklus, mint az elmúlt öt év.

Közölte: elvárásuk az, hogy a bizottság új elnöke tartsa tiszteletben a magyar nemzeti szempontrendszert. A magyar emberek ugyanis az európai parlamenti választáson arra hatalmazták fel őket, hogy az EU-ban azt képviseljék: a bevándorlást meg kell állítani, vissza kell szerezni Európa biztonságát, meg kell védeni az európai keresztény kultúrát, s tisztelni kell a nemzeteket – szögezte le a kormányszóvivő.