Orbán Viktor: A jövőben is lesznek harcok, de a közép-európaiak kiállnak egymásért

 

Súlyos hibák történtek az elmúlt években Európában, ezeket most ki lehet javítani, köztük a gazdaságpolitikában és a bevándorlási ügyekben elkövetett hibákat – mondta Orbán Viktor az M1-nek az uniós csúcs vége után. A miniszterelnök hozzátette, olyan vezetők kerülnek az uniós intézmények élére, akik Magyarország szempontjából jó eséllyel jó politikát fognak folytatni.

Cikkünk frissült.

Manfred Weberre és Frans Timmermansra utalva azt mondta: volt két jelölt, akik Magyarország számára több mint rosszak lettek volna, ezt sikerült megakadályozni. Egy hétgyerekes német családanyát választottak az Európai Bizottság élére, ez önmagában jelzi, hogy fordulat várható Európában, fogalmazott. Arról is beszélt, a V4-ek szövetsége sikertörténetnek számít, a négy ország most is végig egységes maradt, a soros elnök Andrej Babis vezetésével. A jövőről azt mondta: véleménykülönbségek vannak, viták is lesznek, de az esélyek jobbak a sikerre, mint korábban, és a közép-európai tagállamok a jövőben is kiállnak egymásért.

„Nagy volt a tét, arról kellett dönteni, hogy a következő években az európai intézmények élén kik állnak majd. Magyar szempontból olyan emberek kerülnek-e pozícióba, akik tisztelik Magyarországot és ismerik Közép-Európa történelmét, illetve akik értik a keresztény kultúra fontosságát” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek.

Tudtuk tartani, amit vállaltunk

„Fontos tartalmi kérdésekben foglaltunk állást a személyi döntésekkel kapcsolatban. Tudtuk tartani, amit vállaltunk, olyan személyek kerülnek az unió élére, akik jó eséllyel jó politikát folytatnak majd” – hangsúlyozta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság új elnöke.

Ezek a vezetők most kezdenek el dolgozni, a munka elején vagyunk, amely nem kicsi és nem könnyű, mert az elmúlt években súlyos hibák történtek – mondta, majd hozzátette: ezeket a hibákat ki kell javítani, a migrációs politikában és a gazdaságpolitikában egyaránt voltak hibák.

„Volt két olyan jelölt, akik Magyarország számára egyértelműen több mint rosszak lettek volna, akik korábban már bizonyították, hogy nem tisztelik a magyarokat. Ezt sikerült megakadályoznunk” – jelentette ki Orbán Viktor.

Továbbra is vannak véleménykülönbségek

Orbán Viktor kiemelte, hogy véleménykülönbségek továbbra is vannak, ezért a jövőben harcok lesznek. Azt mondta, hogy fontos győzelmet arattak, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő. Viszont most már erőnk is van, hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak – mondta.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a közép-európai térség, a visegrádi négyek (V4), Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia szerepe a mostani eseményektől függetlenül is kiemelt. Ez a szövetség sikertörténetnek számít. Bár vannak más országok is, amelyek együttműködnek egymással, de egyikük sem annyira szolidáris a partnereivel, mint jelenleg a V4-ek tagjai – tette hozzá.