Így reagáltak Európa politikusai Ursula von der Leyen jelölésére

 

Angela Merkel német kancellár tartózkodott a szavazáson, de üdvözli a megállapodást, Emmanuel Macron francia elnök pozitív fejleménynek nevezte Európára nézve. A lengyel kormányfő azt mondta: kulcsfontosságú döntések születtek az Európai Unió jövője szempontjából. Az Európai Néppárt EP-frakciója támogatja Ursula von der Leyen jelölését.

Cikkünk frissült.

Üdvözölte az európai uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján született megállapodást és Ursula von der Leyen jelölését kedd este a német kancellár, mint mondta, ennek ellenére belpolitikai okok miatt tartózkodnia kellett a szavazáson.

Sajtótájékoztatóján Angela Merkel arról számolt be, hogy a berlini kormányszövetség egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nem támogatta az egyezséget, és a koalíciós megállapodás értelmében így a huszonnyolc tagállam vezetői közül egyedüliként tartózkodnia kellett az ülésen.

Rámutatott, hogy megpróbálta megóvni a csúcsjelölti rendszert, illetve legalább „tisztességes megoldást” találni a listavezetők számára, azonban ez nem sikerült.

Elmondta továbbá, hogy az Európai Tanács javaslata értelmében az Európai Parlament elnöki tisztségét az ötéves ciklus első felében szociáldemokrata, utána pedig néppárti politikus töltené be.

Macron: A megállapodás pozitív fejlemény Európára nézve 

Pozitív fejlemény az európai uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcsértekezletén született konszenzusos megállapodás a tisztújításról – jelentette ki a francia elnök az ülés után.

Emmanuel Macron sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a tető alá hozott kompromisszum egy „mély francia–német egyezség gyümölcse”, a cél annak biztosítása, hogy Európa ne legyen megosztott.

Emellett méltatta a jelölteket, köztük az Európai Bizottság elnöki tisztségére megnevezett Ursula von der Leyent és Christine Lagarde-ot, aki az Európai Központi Bank vezetője lesz a tervek szerint.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő „rendkívül kiegyensúlyozottnak” nevezte a csomagot, és elmondta, biztosították afelől, hogy szociáldemokrata politikus kapja majd a gazdasági és pénzügyi tárcát a bizottságban.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár üdvözölte az eredményt, és történelmi lépésnek nevezte, hogy a brüsszeli testületnek női elnöke lesz.

Morawiecki: Kulcsfontosságú döntések születtek az EU jövője szempontjából 

Kulcsfontosságú döntések születtek az Európai Unió jövője szempontjából a tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, olyan jelöltekre volt szükség, akik a kontinens egységét szolgálják és nem sértegetnek egyes országokat – jelentette ki a lengyel kormányfő az ülés után.

Mateusz Morawiecki a „szélsőbaloldal radikális jelöltjének”, megosztó személyiségnek nevezte Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt, akinek kiválasztása szerinte már csak annak módja miatt is elfogadhatatlan lett volna, minthogy a döntést megpróbálták rákényszeríteni a tiltakozó tagállamokra.

„Lengyelországot nem lehet zsarolni. Megmutattuk, hogy a konfliktus fokozása, Lengyelország támadása nem vezet sehova” – fogalmazott. „Új kezdet ez Európa számára, amely új embereket igényel” – tette hozzá.

Az Európai Néppárt EP-frakciója támogatja Ursula von der Leyen jelölését 

Támogatja a tagállami vezetők megállapodását az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciója, amelynek értelmében Ursula von der Leyen német védelmi miniszter lenne az Európai Bizottság elnöke – közölte a képviselőcsoport szóvivője kedd este.

Pedro López de Pablo hangsúlyozta: az Európai Parlament elnökének megválasztásába ugyanakkor az Európai Tanácsnak nincsen beleszólása, és így erre szerdán sor is fog kerülni.

Bas Eickhout, a zöldpárti frakció egyik csúcsjelöltje csalódást keltőnek nevezte a keddi brüsszeli EU-csúcson megszületett döntést, amelyet szerinte az EP-nek nem szabadna támogatnia. Ursula von der Leyent az Európai Parlamentnek kell majd jóváhagynia, várhatóan két hét múlva, és sokak szerint meglehetősen szoros szavazásra kell készülni.

Koalíciós feszültséget okoz Berlinben von der Leyen jelölése

Koalíciós feszültséget okoz Berlinben, hogy az Európai Tanács Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölte az Európai Bizottság elnöki posztjára – derül ki a kormánypártok vezetőinek kedd esti nyilatkozataiból.

Az Angela Merkel kancellár konzervatív Kereszténydemokrata Uniójával (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata párt elutasítja a konzervatív védelmi miniszter jelölését a bizottság élére. Malu Dreyer, Manuela Schwesig és Thorsten Schäfer-Gümbel az SPD elnöksége részéről tudatta, hogy nem tudnak olyan jelöltet támogatni, aki semmilyen módon nem vett részt az európai választási folyamatban. Mint írják: ez az Európai Unió demokratizálására tett kísérlet kicsúfolása lenne.

A politikusok a Die Welt konzervatív német lap honlapja szerint a koalíciós szerződést is szóba hozták, és utaltak arra, hogy a koalíciós pártok átláthatóbb, emberközelibb, demokratikusabb Európai Unió mellett tettek hitet.

Bírálta a döntést Markus Söder

Bírálta a döntést Markus Söder, a szintén konzervatív, bajor CSU vezetője is.

Manfred Weber lett volna a legitim bizottsági elnök. Úgy lett volna demokratikus. Kár, hogy a demokrácia szenvedett vereséget, és a hátsó szobákban kötött alkuk kerekedtek felül – fogalmazott Söder a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva, bár világossá tette, hogy támogatják a német jelölt megválasztását, mert remek dolog, hogy évtizedek után ismét egy német politikus vezetheti az Európai Bizottságot.

Hazánk és Európa iránt érzett felelősségünk miatt elfogadjuk a döntést, de ünnepelni nincs okunk. Németország ezzel pontot szerzett, de ez Európa számára vereség – fogalmazott a bajor pártvezető.

Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke és az SPD egykori vezetője a Tagesspiegel című lapnak élesen bírálta a döntést, amely szerinte az európai parlament arculcsapásával ér fel. „Ez Orbán Viktor és európai szélsőjobboldali szövetségesei diadala” – fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

Von der Leyen jelölése az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója részéről is ellenállásba ütközött, miután Iratxe Garcia frakcióvezető mélyen kiábrándítónak nevezte az Európai Tanács döntését, mert a szociáldemokrata frakció tartja magát ahhoz, hogy az állam- és kormányfőknek valamelyik pártcsalád csúcsjelöltjét kellett volna jelöltként megnevezniük. A német szociáldemokraták EP-küldöttségének vezetője az Európai Tanács szegénységi bizonyítványának nevezte a döntést.

Manfred Weber visszalépett az Európai Néppárt csúcsjelöltségétől 

Manfred Weber bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád kedd esti strasbourgi frakcióülésén – közölte a bajor politikus szóvivője.

„Folytatom a harcot egy demokratikus Európáért. Megtiszteltetés volt ez a munka az EPP és Európa érdekében” – mondta Weber a szóvivője, Christian Hügel twitteres tájékoztatása szerint.

„Itt kezdődött az utam tavaly szeptemberben listavezetőként, és most itt is ér véget” – fogalmazott.