Orbán Viktor levelet írt az Európai Néppárt elnökének

 

Súlyos, sőt történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásukkal Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság (EB) elnöke - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Joseph Daulnak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének írt vasárnapi levelében az Origo információi szerint.

A portál tájékoztatása szerint a magyar kormányfő levelében közölte: tisztában van azzal, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve és ilyen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az EPP politikájára. Azonban a “jelenlegi helyzet súlyossága” miatt arról tájékoztatta a néppárt elnökét, hogy a német és a francia állami vezetők alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról, és ezt terjesztik be vasárnap az Európai Tanácsnak. A megállapodás értelmében – melynek több eleme is van – Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke – írta

Orbán Viktor szerint ha az EPP támogatná ezt a megállapodást, azzal súlyos, sőt történelmi hibát követne el, mert egy olyan párt, amelyik megnyert egy választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt. Ez a kormányfő szerint egyrészt megalázó lenne, másrészt teljes mértékben aláásná a néppárt tekintélyét és a méltóságát a nemzetközi politika világában, harmadrészt pedig a saját szavazói szemében is "komoly csapást jelentene" az Európai Néppárt tekintélyére.

Orbán Viktor levelében úgy fogalmazott: ez "saját magunk megsemmisítéséhez vezet" ezért levelében arra kérte a néppárt elnökét, hogy tegyen meg minden erőfeszítést egy ilyen vereség elkerülése érdekében.

A magyar miniszterelnök arról is tájékoztatta Joseph Dault, hogy "hasonló szellemben és üzenet közvetítésével" egyeztet majd az Európai Néppárt családjának többi miniszterelnökével a témában - írta az Origo.