Czaputowicz: Az EU egésze szempontjából fontos a legfelsőbb bírósági törvényről szóló döntés

 

Nincs gyakorlati jelentősége Lengyelország számára az Európai Bíróság hétfőn kihirdetett ítéletének az – időközben módosított – lengyel legfelsőbb bírósági törvényről, az egész Európai Unió szempontjából viszont a döntés következményekkel jár - vélekedett a luxembourgi törvényszék verdiktjére reagálva Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter.

A lengyel diplomácia vezetőjét a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió esti műsorában kérdezték az Európai Bíróság ítéletéről, amely szerint nem állt összhangban a közösségi joggal az – azóta már módosított – lengyel legfelsőbb bírósági törvény. A bírák nyugdíjkorát csökkentő – azóta megszüntetett – előírások az Európai Bíróság szerint sértették az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét.

Czaputowicz hangsúlyozta: a hétfői luxembourgi ítéletnek nem lesz gyakorlati következménye, mert tavaly ősszel a lengyel parlament már módosított az Európai Bizottság (EB) által kifogásolt, az Európai Bíróságnál megtámadott cikkelyeken. Az eredeti törvényben csökkentett nyugdíjkorhatárt elért bírák tovább dolgozhatnak – mutatott rá a miniszter. Egyúttal hangsúlyozta: az ítélet nem kényszeríti Lengyelországot az igazságügyi reform egészének visszavonására.

Arra a felvetésre reagálva, hogy az ítélet nyomán az EU beavatkozhat a többi uniós tagállam törvénykezésébe is, Czaputowicz megállapította: az Európai Bíróság arra használta fel az ügyet, hogy „megerősítsen bizonyos ítélethozatali irányvonalat, és ez következményekkel jár az egész EU-ra nézve”.

Amikor a legfelsőbb bírósági törvény miatt tavaly az EB uniós kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelországgal szemben, a lengyel kormánypárt politikusai arra figyelmeztettek: a döntés, amelyet az Európai Bíróság a lengyel törvény ügyében hoz majd, precedens értékű lehet,tágabb  teret nyithat az uniós befolyásnak az eddig nemzeti hatáskörbe tartozó igazságügyi rendszerekre is.

Az említett lengyel törvény által érintett intézmény, a lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője, Michal Laskowski szerint viszont az ítélet „teljes körű visszatérést jelent a jogállamisági elvekhez”, azt jelenti, hogy az EU-ban „érvényesek a bíróságokra vonatkozó bizonyos elvek”. A döntés megerősíti, hogy az EB és az Európai Bíróság részéről „jól működnek az ellenőrző mechanizmusok” – értékelte Laskowski.

Az Európai Bíróság jogszerűnek ítélte Varsó érvelését, hogy az igazságügyi rendszer kialakítása tagállami hatáskörbe tartozik. Mindamellett úgy ítélte meg, hogy a tagállamoknak, saját hatáskörüket gyakorolva a közösségi jogot is be kell tartaniuk.