Az új módszerrel mérve is csökkent a Putyin iránti bizalom

 

Az új mérési módszer ellenére is egy hét alatt 72,4-ről 71,7 százalékra csökkent Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága – derült ki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

Csökkent a Putyin iránti bizalom az új módszerrel mérve is. Korábban – 13 éven át – a VCIOM azt kérdezte a felmérés részvevőitől, hogy melyik politikusban bíznak meg a leginkább, szabadon hagyva számukra a választás lehetőségét, az újabb metódus szerint a szociológusok “zárt” kérdést tesznek fel a politikusokkal szembeni bizalomról, egy öt névből álló listát felajánlva.

A kínálatban Putyin mellett Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, a kormányzó Egységes Oroszország vezetője, valamint a három másik parlamenti párt elnöke, Vlagyimir Zsirinovszkij (Oroszország Liberális Demokrata Pártja), Gennagyij Zjuganov (kommunisták) és Szergej Mironov (Igazságos Oroszország) szerepelt. A május 29-én elvégzett felmérés 72,3, a május 30. és június 2. között elvégzett 72,4, de a június 3. és 9. közötti kutatás már “csak” 71,7 százalékot rögzített. A Putyinnal szembeni bizalmatlanság ugyanebben az időszakban 23,7-ről 25 százalékra nőtt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a VCIOM legújabb adatait kommentálva hétfőn úgy vélekedett, helytelen az elnök támogatottságát a heti vagy havi ingadozások fényében megítélni. Szavai szerint ehelyett a hosszabb távú tendenciákat kell figyelni. Putyin és más vezető orosz tisztségviselők „nyitott” kérdésekkel mért támogatottsága egyébként azt követően kezdett el csökkenni, hogy tavaly júniusban váratlanul bejelentették a nyugdíjkorhatár emelését. A korábban alkalmazott módszer az elnöknél május 24-én 31,7 százalékos támogatottságot mutatott ki, ez az érték május 26-án történelmi mélypontra, 30,5 százalékra csökkent. A június 3. és 9. közötti időszakban a mutató 31,1 százalékon állt.

Ezekkel az adatokkal egyébként Putyin toronymagasan a legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikus Oroszországban.

Valerij Fjodorov, a VCIOM igazgatója a Dozsgy ellenzéki csatornának május 28-án nyilatkozva Putyin népszerűségének megcsappanását azzal magyarázta, hogy az oroszok bizonytalanok afelől, mikor lesz nagyobb a jövedelmük és mikor fognak jobban élni. Az elnököt egyébként tavaly márciusban a voksok csaknem 77 százalékával választották újra.