Dokumentumok nélküli migránsok százait vették őrizetbe Mexikóban

 

Mexikói illetékesek őrizetbe vettek mintegy 800 dokumentumok nélküli migránst négy teherautóról az ország keleti részén, a szombati akció az egyik legnagyobb rajtaütés az illegális bevándorlók elleni harcban az elmúlt hónapokban a közép-amerikai országban.

A mexikói migrációs intézet (INM) vasárnapi közlése szerint Verazcúz szövetségi tagállamban állították meg a migránsokkal teli teherautókat.

Őrizetbe vételük az után történt, hogy az ország vezetése Donald Trump amerikai elnök nyomására a múlt héten ígéretet tett arra, hogy visszaszorítja az Egyesült Államok felé tartó migránsáradatot. Ennek fejében Washington visszavonta a mexikói árukra bejelentett büntetővámok bevezetésének tervét.

Pénteken a mexikói külügyminiszter, Marcelo Ebrard az is bejelentette, hogy újabb 825 hatósági személyt küld a mexikói kormány a határokra a migráció megfékezése végett. Azt is közölte, hogy keddre befejeződik hatezer katonának a guatemalai határra telepítése. Ezen a határon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az Egyesült Államokba jutni.

Washington adatai szerint az év eleje óta 670 ezer migráns érkezett az Egyesült Államok mexikói határához. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának minapi közlése szerint az év kezdete óta 593 507 közép-amerikai menedékkérő jutott el Mexikón keresztül az Egyesült Államok déli határáig.