Újabb halasztás vagy megállapodás nélküli Brexit jöhet

 

A Brexit további elhalasztása vagy a megállapodás nélküli kiválás jöhet – mondta Gálik Zoltán egyetemi docens csütörtök reggel az M1-en Nagy-Britannia kiválásáról az Európai Unióból.

A szakértő emlékeztetett: Theresa May brit miniszterelnök a múlt héten távozott a Konzervatív Párt éléről, ráadásul most nyári szünet következik, így csak két hónap marad az új miniszterelnök július végi megválasztása után arra, hogy rendezett kilépést hozzanak tető alá.

Jelenleg nagyon kicsi az esélye annak, hogy érdemi tárgyalást nyissanak és zárjanak le az unió és az Egyesült Királyság között – tette hozzá. Kis többséggel elvetette szerdán a londoni alsóház azt az ellenzéki kezdeményezést, amely a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényalkotási javaslat megtárgyalására és szavazására biztosított volna parlamenti időt.

A javaslat elfogadása esetén a megállapodás nélküli Brexitet ellenző képviselők napirendre vehették volna a Munkáspárt tervezetét, amely kötelező jogi erővel megtiltotta volna a kormánynak, hogy a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül léptesse ki Nagy-Britanniát az Európai Unióból.