Román nacionalisták támadtak rá az úzvölgyi temetőt védő civilekre

 

Botrányos jelenetek zajlottak délután az úzvölgyi katonai temetőnél, amely köré élőláncot vontak székelyföldi civilek és politikusok. Szijjártó Péter külügyminiszter még a csütörtöki események előtt telefonon beszélt román kollégájával, és azt kérte, hogy a román hatóságok tegyenek meg mindent, hogy megfékezzék a provokátorokat. A román nagykövetet berendelték a Külügyminisztériumba. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes barbárságnak nevezte a történteket.

Cikkünk frissült.

Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Az első világháború magyar áldozatai közül is többen a temetőben nyugszanak, ám néhány hete azzal szembesült a romániai magyarság, hogy egy román parcellát alakítottak ki az emlékhelyen. Több romániai hatóság szerint is mindez illegálisan történt.

Román csoportok csütörtökön akarták felavatni a román parcellát, a magyar civilek ezt szerették volna megakadályozni az élőlánccal. A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel vonult ki, de így sem tudták megakadályozni, hogy román szélsőségesek betörjenek az emlékhelyre – közölte az M1.

Szijjártó Péter telefonon beszélt a román külügyminiszterrel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, és nyomatékosan kérte, hogy a csütörtöki úzvölgyi rendezvények kapcsán a román fél ne adjon teret a provokációknak, és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében – tájékoztatta Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-t.

Közleményében azt írta: a román külügyminiszter minderre ígéretet tett.

Semjén Zsolt barbárságnak nevezte, ami a temetőben történt

„Ha ezt a barbárságot a román politika nem akarta megakadályozni, akkor az morális botrány, ha nem tudta, az pedig államigazgatási csőd” – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hivatalos Facebook-oldalán.

Berendelték a román nagykövetet a Külügyminisztériumba

Felháborító és elfogadhatatlan, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt! Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így. Ez nem más, mint öncélú erőszak! A budapesti román nagykövetet holnapra berendeltük a Külügyminisztériumba.

Változatlan a magyar álláspont

A magyar álláspont változatlan: Románia számunkra az erdélyi magyarság miatt kiemelt jelentőségű ország, ráadásul fontos gazdasági, kereskedelmi partner, a kiegyensúlyozott és fejlődő kétoldalú kapcsolatokban vagyunk érdekeltek – fogalmazott a közlemény, kiemelve: ugyanakkor ismételten felemelik szavukat az úzvölgyi katonai temetőnek a román szabályokkal is ellentétes átalakítása miatt.

Mint írta: természetesen mindenkinek joga van arra, hogy emlékezzen a saját hőseire, halottjaira, de ez nem történhet törvényellenesen és mások kegyeleti jogait sértő módon.

Az elmúlt hónapokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a hivatalból érintett magyar Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság többször is tárgyalást kezdeményezett az úzvölgyi temetőben kialakult a helyzetről, a világháborúkban elesett katonák méltó elhelyezéséről, és a méltó megemlékezés kialakításának feltételeiről – írta Menczer Tamás, hozzátéve: sajnálatos módon ezekre a megkeresésékre a román Hősök Kultuszáért Nemzeti Hivatal érdemben nem reagált.

Székelyföldi civilek és közszereplők élőláncot vontak a sírkert elé 

Csaknem ezer székelyföldi civil és közszereplő vont élőláncot az úzvölgyi katonai temető elé csütörtök délután, hogy megakadályozza az egyházi szertartásnak és koszorúzásnak a megtartását, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala hirdetett meg a hősök napja alkalmából.

A székelyföldiek székely zászlókkal és transzparensekkel sorakoztak fel tömött sorokban a lakatlan hegyi település első világháborús katonai temetője előtt a csepergő esőben. Transzparenseiken azokat a román hatóságok által kiállított iratokat mutatták be, amelyek szerint Dormánfalva polgármestere törvénytelenül járt el, amikor a település közvagyonába vette a temetőt és építési engedélyt adott magának a temetőbeli román parcella kialakítására.

A tüntetők transzparensen mutatták be azt a temetőrajzot, amelyet a román Hősök Emléke Társaság készített 1927-ben a temető korabeli rendezése után, és amelyen a román társaság öt magyar, egy német és egy osztrák parcellát jelölt be. A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel tartózkodik a helyszínen, hogy elejét vegye egy esetleges román–magyar összecsapásnak.