A spanyol király megkezdte a tárgyalásokat a kormányalakításról

 

A törvényi előírásoknak megfelelően VI. Fülöp spanyol király konzultációt kezdett a spanyol kongresszus pártjaival a kormányalakítási lehetőségekről szerdán Madridban.

VI. Fülöp spanyol uralkodó két nap alatt 15 párt megbízottjával tárgyal, hogy felmérje, mely párt miniszterelnök-jelöltjének lehet esélye megszerezni a parlamenti szavazáson a szükséges többséget, azután pedig kormányt alakítani. A találkozók sora szerdán vette kezdetét a legkisebb, mindössze egy-két képviselői mandátummal rendelkező pártoktól haladva sorrendben a legnagyobb politikai erőkig.

A megbeszélésekről tüntetőleg távol marad a monarchiát elutasító Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az EH BILDU baszk baloldali nacionalista párt. Utolsóként fogadja majd a király Pedro Sánchez ügyvezető kormányfőt, a legnagyobb frakcióval rendelkező Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát csütörtök kora este. Az uralkodó hagyományosan a parlamenti választásokon legtöbb szavazatot nyerő jelöltet kéri fel kormányzásra.

Megismételt választások

Emlékezetes, 2016-ban Mariano Rajoy, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke ezt elutasította, mivel pártja a választási győzelem ellenére kisebbségben volt a parlamentben, így nem volt biztosítva megválasztása. Spanyolországban emiatt a választásokat is megismételték.

A jelenlegi várakozások szerint VI. Fülöp most Pedro Sánchez megválasztását javasolja a parlament alsóházi elnökének, akit a találkozók után tájékoztat majd döntéséről. Noha a PSOE nyerte az április 28-i választásokat, 123 mandátumával nincs többsége a parlamentben, vagyis önállóan nem tud kormányt alakítani. A szocialisták azonban egyelőre nem készülnek koalíciós együttműködésre, és kisebbségben folytatnák a kormányzást, külső támogatókat keresve például jelöltjük kormányfővé választásához.

Abszolút többség szükséges

A miniszterelnök-jelölt megválasztásához a szavazás első fordulójában a parlament abszolút többségének, azaz 176 képviselőnek a támogatása szükséges. Sikertelenség esetén második fordulót kell tartani, ekkor már elegendő az egyszerű többség is.

Az eddigi információk szerint a miniszterelnök-jelöltről szóló szavazásra június végén vagy július elején kerülhet sor Spanyolországban.