Több uniós tagállamban is jól szerepeltek a bevándorlásellenes erők

 

Az új összetételű Európai Parlamentbe a brit Brexit Párt és a német CDU–CSU pártszövetség küldi a legtöbb képviselőt, a német kormánykoalíció azonban jelentősen meggyengült a vasárnapi választás után. Olaszországban, Lengyelországban és Franciaországban bevándorlásellenes erők gyűjtötték a legtöbb szavazatot. A Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában szakértők elemezték az EP-választás eredményeit.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a brit szavazással kapcsolatban elmondta: a nagyobb, mainstream pártok összességében rosszul szerepeltek Nyugat-Európában.

Nigel Farage Brexit Pártja nyerte a brit EP-választásokat (Fotó: EPA/Facundo Arrizabalaga)

Nigel Farage Brexit Pártja nyerte a brit EP-választásokat (Fotó: EPA/Facundo Arrizabalaga)

Az Egyesült Királyságban speciális helyzet alakult ki, hiszen a kormányzó konzervatív párt

rendkívül rosszul szerepelt,

10 százalék alatti eredményt ért el. A Brexit Párt mögött a liberális demokraták végeztek, a Munkáspárt pedig csupán a harmadik legtöbb szavazatot szerezte meg. Az elemző szerint ez figyelmet érdemel, mert jellemzően a Munkáspártot és a konzervatívokat szokás váltópártként említeni.

Mindez akár az eddig megszokott pártstruktúra átalakítását is jelentheti – hangsúlyozta.

Hiába nyert, visszaesett a CDU–CSU-szövetség

Németországról Pócza azt mondta: a vezető politikusok lassan elismerik, hogy a nagy pártok ideje lejáróban van. Bár a CDU és a CSU szövetsége megnyerte a szavazást, mégis alulteljesített. Az eredmény hallatán több politikus

azonnali cselekvésre

hívta fel a figyelmet, Günther Oettinger német uniós biztos például a nagy politikai erők leszereplésétől a német politikai befolyás csökkenését várja az Európai Unióban.

Megrendülhet az Annegret Kramp-Karrenbauerbe vetett bizalom? (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

A szociáldemokraták rossz szereplésével kapcsolatban Sigmar Gabriel korábbi SDP-vezető vasárnap esti nyilatkozatára emlékeztetett, aki szerint nem is a konkrét eredmény, hanem a szociáldemokrata párt megmaradása a legfontosabb. A politikus nem biztos abban, hogy a párt jelenlegi formájában tovább működhet a jövőben, és a hétfői nyilatkozatokban már a kereszténydemokratákat is ettől féltik vezető politikusai.

Attól tartanak, hogy

a CDU szétszakad,

ez pedig az Annegret Kramp-Karrenbauerbe vetett bizalom megrendülését is eredményezheti – fogalmazott. Megjegyezte: az elmúlt hetekben a CSU listavezetője, Manfred Weber végigjárta az országot, a rossz szereplés pedig az ő politikájával és személyével szemben is erős kritikát fogalmaz meg.

Salvini lehet a következő olasz miniszterelnök

Szabó Dávid József, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója az olasz eredményeket úgy kommentálta, hogy a pártok az előrejelzéseknek megfelelően szerepeltek. Szabó szerint a voksolás tanulsága, hogy az országot kormányzó jobboldali pártok – Liga, a Forza Italia és a Fratelli d’Italia – jelen állás szerint 50 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, ami igen magas, hiszen az olasz társadalom hagyományosan inkább baloldali.

Matteo Salvini Ligája kapta a legtöbb szavazatot Olaszországban (Fotó: EPA/Daniel Dal Zennaro)

Arra a felvetésre, hogy az EP-választás után lehetnek-e Matteo Salvini miniszterelnök-helyettesnek kormányfői ambíciói, Szabó azt mondta: amióta Salvini és az Öt Csillag Mozgalom együtt kormányoz,

Salvini folyamatosan erősödik,

koalíciós partnere pedig gyengül.

Csak Salvinin múlik, hogy mikor látja elérkezettnek az időt arra, hogy kockára tegye a mostani kormánykoalíciót. Gyorsan felívelő, sikeres formációról van szó, és egy előre hozott választás sokféle kimenetelt hozhat – jegyezte meg. A szakértő biztosra veszi, hogy a jelenlegi kormánykoalíció nem fogja kitölteni az idejét.

Csökkenhet Macron súlya

Ahogy a hat legnépesebb uniós tagállamból négyben, úgy Franciaországban is inkább a bevándorlásellenes erők győzedelmeskedtek a választáson – fogalmazott Szabó Dávid. Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés formációja orrhosszal, de győzött Emmanuel Macron elnök kormánypártja előtt – közölte.

A francia jobboldali Nemzeti Tömörülés, Marine Le Pen pártja a voksok 23,23 százalékát szerezte meg Franciaországban (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A hagyományosan jól szereplő és domináns szociáldemokraták és republikánusok egyaránt a kis párti lét felé sodródnak, miközben a zöldek a 3. helyre futottak be – jegyezte meg.

Emmanuel Macron francia elnök szereplése abból a szempontból meglepő, hogy az ő tevékenysége egyáltalán nem minősíthető sikeresnek, mégsem szenvedett nagy vereséget. Szabó szerint Macron érdekérvényesítő képessége és szavainak súlya csökkenni fog, miután pártja, a Köztársaság lendületben nem tudott hazájában többséget szerezni az EP-választáson.

A lengyel választásról Pócza azt mondta: a várakozásokhoz képest meglepő eredmény született, de aki az utóbbi időben követte az eseményeket, az láthatta, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja stabilitást nyújtott, a mostani szavazás pedig ennek a politikának a visszajelzése.

Mint mondta, az európai parlamenti választás eredménye lendületet adhat a sikeres lengyel pártoknak.