Nem voltak vevők Macron föderális elképzeléseire

 

A francia választási eredmények rendkívül nagy kudarcot jelentek Emmanuel Macron pártja által vezetett pártszövetség számára, a választók nem voltak vevők az államfő föderális elképzeléseire – fogalmazott Tóth Erik, a Nézőpont Intézet szakértője a Kossuth Rádió esti választási műsorában.

A szakértő elmondta, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) 2014-ben is megnyerte az EP-választást, így nem volt váratlan győzelme vasárnap.

A becslések  alapján az RN a voksok 23,23 százalékát kapta, míg a Macron pártja által vezetett pártszövetségre a választók 22,47 százaléka szavazott. Ezek alapján az RN várhatóan 22, a liberális frakcióval szövetségre lépő a Köztársaság lendületben (LREM) és szövetséges pártjai 21 képviselőt küldhetnek majd az Európai Parlamentbe.

A francia belpolitikai versenyfutás volt a legizgalmasabb az Európai Parlament  jövője szempontjából – fogalmazott. Azért is volt fontos a versenyfutás kimenetele, mert Franciaország egyik meghatározó szereplője az európai politikának.

Nathalie Loiseau, az Emmanuel Macron francia elnök vezette Köztársaság lendületben (REM) mozgalom listavezetője a szervezet párizsi kampányközpontjában (Fotó: MTI/AP/Kamil Zihnioglu)

Az eredményeket értékelve elmondta, hogy Franciaország is nagyon megosztott, hogy a föderális vagy a nemzetek Európája mellett tegye le a voksát. A közmédia német tudósítója az eredményeket értékelve elmondta, hogy a CDU székházában csalódottsággal, néma csenddel fogadták az első exit poll eredményeket.

Soha nem volt 31 százaléknál alacsonyabb támogatottsága a CDU–CSU szövetségnek sem szövetségi, sem tartományi vagy EP-választáson a pártszövetségnek. A CSU 40 százalékon végzett Bajorországban és ez Manfred Weber indulásának is köszönhető – mondta a tudósító.

A Zöldek a nagyvárosokban taroltak, Berlinben, Münchenben és Hamburgban a legerősebb párt lett – mondta.

Tóth Erik elmondta, hogy a 29 százalékos eredmény történelmileg az egyik leggyengébb, de a CDU–CSU még továbbra is a legnépszerűbb párt Németországban.

Ausztriában kimagasló eredményt ért el az Osztrák Néppárt 35 százalékkal, ami 8 százalékpontos növekedés 2014-hez képest – mondta a közmédia bécsi tudósítója. Sebastian Kurz kancellár elmondta, hogy a párt győzelmét annak köszönheti, hogy a Szabadságpárttól kiábrándultak a jobbközép formációra szavaztak.

A második az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) lett a szavazatok 23,6 százalékával, azaz egyáltalán nem tudott hasznot húzni az elmúlt napok belpolitikai válságából. A belpolitikai botrány ellenére viszonylag kevesen pártoltak el a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttól (FPÖ) – mondta a Tóth Erik. Az FPÖ a voksok 18,1 százalékát szerezte meg.