Verhofstadt szerint a liberálisok lesznek a mérleg nyelve

 

A liberálisok olyan közös érdekekért fognak küzdeni az új összetételű Európai Parlamentben, mint a klímaváltozás, a tisztességes adóztatás, a belső piac kiépítése, és a migrációs válság európai megoldása – jelentette ki Guy Verhofstadt, az európai liberális pártcsalád, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) elnöke, a pártcsoport listavezetője Brüsszelben vasárnap.

Verhofstadt az Európai Parlamentben (EP) rendezett eredményvárón elmondott beszédében úgy vélte, a választások megerősítették, hogy a liberális pártcsalád a mérleg nyelve lesz az Európai Parlamentben.

Az elkövetkező öt évben feladata lesz a közös munka segítése, a megegyezés megtalálása Európa megreformálása, egy új Európa létrehozása érdekében, hogy az Európai Unió biztonságosabb, egészségesebb és virágzóbb legyen – fogalmazott a volt belga kormányfő.

A választási arányok és megszerzett képviselő helyek azt mutatják, hogy Európa újra népszerű, újra fontos és értékes az európaiak számára. Az Európai Uniót támogató csoportokkal, valamint az Európai Bizottság új elnökével folytatott együttműködés által az ALDE feladata egy szigorú program létrehozása, a prioritások meghatározása, egy Európa-párti közép kialakítása lesz – tette hozzá.

Az EP este kiadott mandátumbecslése szerint az új összetételű Európai Parlamentben a liberális frakciónak Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 102 mandátuma lehet, és ezzel a harmadik legnagyobb pártcsalád marad az uniós képviselőtestületben.