Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek

 

Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek, miután Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Herbert Kickl belügyi tárcavezető menesztését javasolta az államfőnek – jelentette az APA osztrák hírügynökség az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik szóvivőjére hivatkozva.

Sebastian Kurz kancellár az államfővel, Alexander Van der Bellennel történt megbeszélés után döntött úgy, hogy kezdeményezi Herbert Kickl belügyminiszter menesztését. A kancellár sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Kickl a korrupciós botrányt kiváltó videó elkészítésének időpontjában az FPÖ főtitkára volt.

A néppárti kancellár hangsúlyozta: a kormányátalakítás az egyedüli helyes lépés, hogy biztosítani lehessen Ausztria stabilitását, bár a Strache-botrány ennek ellenére is sokat ártott az ország nemzetközi magítélésének.

A kancellár szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről. Kurz hangsúlyozta: mostani lépését egyeztette Alexander Van der Bellen elnökkel. Ausztriában hivatalosan csak az államfő bocsáthat el minisztereket.

Kurz a Strache-üggyel összefüggésben kijelentette: teljes átláthatóságra és a történtek hiánytalan feltárására van szükség. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke ismételten kijelentette: az FPÖ nincs tisztában a botrány horderejével. Hiányolja a helyzet kezeléséhez megkövetelt érzékenységet is volt koalíciós partnereitől – tette hozzá. Mint mondta, önmagában teljességgel kiállt a tartalmi kormányzati munka mellett, azonban – úgy fogalmazott – egyes személyek nem bizonyultak kormányképesnek.

A szabadságpárti miniszterek távozását illetően megjegyezte, az előrehozott választásokig szakértők, illetve vezető tisztviselők látják el a tárcavezetői teendőket. Az APA osztrák hírügynökség az FPÖ egyik szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek.

Az FPÖ ezzel valóra váltja korábbi fenyegetését, miszerint amennyiben Kurz javasolja Alexander Van der Bellen államfőnek Kickl menesztését, úgy a párt miniszterei benyújtják lemondásukat.