Benyújtotta lemondását az ukrán kormányfő

 

„Úgy döntöttem, hogy benyújtom a lemondásomat rögtön a szerdai, soron következő kormányülés megtartása után” – mondta Hrojszman újságíróknak. Szintén hétfőn nyújtotta be lemondását Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője is. Mindkét tisztségre egyébként az államfőnek van joga a parlament elé terjeszteni a maga jelöltjét.

Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt is lemondására szólította fel. Hricak lemondásáról pedig közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.

Zelenszkij a törvényhozás előtt mondott beszédében a kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha mind benyújtják felmondásukat. A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

„Kedves képviselők, Önök maguk tették hétfőre, azaz munkanapra a beiktatást. Tehát dolgozni fogunk” – mondta, mielőtt felsorolta volna, milyen döntések meghozatalát várja még a törvényhozástól, majd ezután közölte, hogy feloszlatja a parlamentet.

Porosenko pártja elfogadta a parlament feloszlatását

A Petro Porosenko volt ukrán államfő mögött álló parlamenti tömörülés első elnökhelyettese, Ihor Kononenko az Ukrajinszka Pravda hírportálnak kijelentette, hogy Zelenszkijnek joga van feloszlatni a parlamentet.

Ihor Kotvickij, a kisebbik kormánypárt, a Népi Front képviselője szintén azt mondta, hogy elfogadja a parlament feloszlatását.

A Julija Timosenko vezette ellenzéki Haza (Batykivcsina) párt frakcióvezető-helyettese, Oleh Szoboljev kijelentette, hogy nem érte őket váratlanul Zelenszkij döntése. „Mindnyájan megértettük a döntést, törvényes alapja a parlament feloszlatása megakadályozásának nem volt” – mondta.

Zelenszkij elsődleges feladatának tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében

Zelenszkij beiktatási beszédében kijelentette még, elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését.

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte, aki kétoldalú megbeszélést is folytatott a frissen beiktatott ukrán elnökkel, és szót ejtettek a kárpátaljai magyarok gondjairól.

Áder János azt javasolta ukrán partnerének, hogy minél hamarabb állítsanak fel egy közös bizottságot, amelyben az összes vitás kérdést nyugodt légkörben tudják megbeszélni és megoldani. A javaslatot Zelenszkij helyeslően fogadta – mondta el a megbeszélés után a köztársasági elnök az MTI-nek.

Putyin nem fog gratulálni Zelenszkij beiktatásához

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője hétfőn kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin nem fog gratulálni Zelenszkij beiktatásához. Az orosz elnök majd akkor gratulál új ukrán kollégájának, ha az haladást ér el a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében és az ukrán-orosz kapcsolatok normalizálásában.

„Putyin elnök a délkelet-ukrajnai belső konfliktus első sikereihez, valamint az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálásának első sikereihez fog gratulálni Zelenszkij elnöknek” – fogalmazott Peszkov, anélkül, hogy részletezte volna, miben állnának ezek az „első sikerek”. Hangsúlyozta, hogy a konfliktust a minszki megállapodásokban lefektetett „pontos menetrend” szerint kell megoldani.

A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a fogolycsere ügyében az új ukrán elnök alatt is „folytatódni fognak a tárgyalások a szemben álló felek között”.