Szeptember elején tartják az előrehozott választást Ausztriában

 

Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnap egyeztetett. Van der Bellen közleményében azt írta, elengedhetetlen, hogy az osztrákok esélyt kapjanak az újrakezdésre, hogy helyreállhasson a bizalom a kormányban. Hans Peter Doskozil szociáldemokrata tartományfőnök ugyancsak vasárnap jelentette be, hogy Burgenlandban is előrehozott tartományi választásokat tartanak.

Erre az új kezdetre mielőbb szükség van, olyan gyorsan, amennyire az alkotmány lehetővé teszi, így azt javaslom, hogy szeptemberben tartsuk meg a választást, még szeptember elején, ha lehet” – tette hozzá az államfő.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő (b) és Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozik Bécsben (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Kurz hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságú számára a kormány stabilitásának és tárgyalóképességének megőrzése a választásig. Egyelőre nem tudni, hogy addig lesznek-e személyi változások a kabinetben. Az ellenzék a szabadságpárti tárcavezetők távozását követeli, és szakértőkkel töltené fel a megürült miniszteri tisztségeket.

A kancellár és az államfő a következő napokban megbeszéléseket folytat Norbert Hoferrel, az FPÖ kijelölt vezetőjével és az ellenzéki pártok irányítóival. A szabadságpárt vasárnap délutántól tárgyal a válságra adandó válaszairól.

Kurz szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Az FPÖ elnökéről péntek este tettek közzé egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint Strache két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A szabadságpárti politikus azt mondta, ittas állapotban volt a felvétel rögzítésénél.

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett. A lemondott FPÖ-elnök úgy vélte: a videó nyilvánosságra hozását szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítették, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót. A volt alkancellár kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében.