Porosenko sikeres elnökséget kívánt Zelenszkijnek

 

Petro Prosenko leköszönő ukrán államfő sikeres elnökséget kívánt Volodimir Zelenszkijnek vasárnapi videóüzenetében, egy nappal utóbbi elnöki beiktatása előtt, egyúttal újfent jelezte: továbbra is a politikai élet szereplője marad, és őrködni fog afölött, hogy Ukrajnát ne téríthessék le az euroatlanti integráció útjáról.

Porosenko szavai szerint a hatalomváltás végbemenetele is jelzi, hogy Ukrajna az európai civilizációhoz tartozik. Kijelentette, hogy megingathatatlanul hisz Ukrajna európai jövőjében. „Isten őrizze Ukrajnát és segítse új államfőjét munkájában” – jegyezte meg.

Majd ismételten kijelentette, hogy posztjáról való távozása után nem szakít az aktív politizálással, mivel „az elért kedvező változások még nem váltak visszafordíthatatlanokká”.

„Az én kötelességem, a társadalom támogatására támaszkodva megvédeni a már kivívottakat. Senkinek nem megengedni sem azt, hogy letérítse (az országot) az európai uniós és a NATO-tagság felé vezető irányról, sem azt, hogy fékezze haladását” – hangoztatta.

Hangsúlyozta: önmagában kevés „rituálisan” kinyilatkoztatni Ukrajna európai, euroatlanti elkötelezettségét, kemény napi szintű munka szükséges ahhoz, hogy Ukrajna közeledjen az EU-hoz és a NATO-hoz.

„Ez az, amit állampolgárként követelni fogok az új vezetéstől, és amit készen állok neki adni – mondta Porosenko, majd hangsúlyozta: “minden kísérlet, legyen az nyílt vagy rejtett, amely az országot az orosz befolyási szférába próbálja visszavinni, határozott ellenállásba fog ütközni”.