Kedvező változások jöhetnek az unió közös agrárpolitikájában

 

Az Európai Unió támogatási rendszerének leglényegesebb része a mezőgazdaság. Hosszú hónapok éles jogi viták és küzdelmek folynak a támogatások 2021 után való elosztásáról és esetleges csökkenéséről. Az aktuális helyzetről a Kossuth Rádió Európai Idők című műsorában számoltak be.

A közös agrárpolitika kapcsán elkészített ajánlásokról már nem a hamarosan leköszönő, hanem a jövő vasárnap megválasztott képviselők döntenek majd, így a magyar gazdák számára kedvező változások következhetnek be – fogalmazott Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő a műsorban, aki szerint olyan politikusok kerülhetnek többségbe az új parlamentben, akik az agrárpolitikát és a vidékfejlesztést támogatják.

Mint mondta, azok a képviselők, akik a mezőgazdaságba érkező források csökkentése és a bevándorlás mellett kampányoltak, 25 százalékos elvonást terveztek, ez ellen azonban felléptek, és fellépnek a jövőben is.

A közvetlen támogatásokra biztosított összeg 60 százalékát továbbra is a földalapú támogatásokra szánják – közölte a képviselő, majd elmondta: csak termelői szervezeteknek jár majd belőle.

Erdős Norbert elmondta azt is: az úgynevezett nemzeti boríték 3 százalékáért a jövőben olyan ágazatok is pályázhatnak, mint a kecske- vagy juhágazat, amelyek korábban nem juthattak hozzá.

Arról is beszélt, hogy átdolgozták a fiatal gazdák támogatási rendszerét, illetve bevezettek egy új kategóriát is. Az eddigi 5 helyett 7 évig kaphatják a fiatal gazdák a támogatást, a korhatár 40-ről 45 évre való megemelését azonban nem sikerült elérniük. Bevezették azonban az „új gazda” fogalmát, amely a 40 éven felüliekre vonatkozik, és ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni azokra, akik idősebb korban vágnak bele a gazdálkodásba, mint akik fiatalon.

Az itt felhasználható startup támogatási keretösszeget 70 ezerről 100 ezer euróra emelték, és komoly eredmény az öntözési támogatási rendszer kedvező változása. Csak akkor tilthatják meg a kevés víz miatt a jónál rosszabb minőségű víztestként nyilvántartott vizet, ha mennyiségi probléma merül fel – mondta Erdős.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo