Donald Trump és Orbán Viktor találkozója jelzésértékű Brüsszel felé

 

Az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök találkozója azt jelzi, Orbán Viktor meghatározó vezető az Európai Unióban. A munkalátogatás témái közül a kormányfő kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket. Donald Trump amerikai elnök pedig méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen. Kiemelte, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak.

Az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök találkozója nemcsak egy sikeres tárgyalásként könyvelhető el, de az is kiderült, hogy a nagyhatalomnak számító Amerikai Egyesült Államok politikai térképén szerepel Magyarország – jelentette ki Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Hozzátette, a találkozó rámutatott arra is, hogy

Trump komolyan tekint a politikai, gazdasági és katonapolitikai folyamatokra hazánkkal.

A találkozó után sok reakció jelent meg az ellenzéki sajtóban. Nemcsak a magyarországi, de az Egyesült Államok inkább demokratákat támogató médiumaiban is megpróbálták kisebbíteni a találkozó jelentőségét. Sokan azt várták, hogy Donald Trump a kritika hangján szólal majd meg, amikor Orbán Viktorral beszél. Megjegyezte, sokan csalódottságuknak adtak hangot, mert a várt, hűvösebb hangvételű sajtótájékoztató elmaradt.

Új fejezet kezdődhet Magyarország számára

A The Washington Times című lapban megjelent interjú szerint Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, amely egy évtizedig tartó, magas szintű diplomáciai elszigetelésnek a végét jelenti. A találkozó már csak emiatt is komoly eredmény, hiszen az Obama-kormány idején elhidegültek a kétoldalú kapcsolatok – fogalmazott Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

A szakértő felidézte, hogy az akkori kormány gyakorlatilag „befagyasztotta” a párbeszédet Magyarországgal, miközben például a sokkal több nemzetközi kritikát kapott Oroszországgal intenzív megbeszéléseket folytatott. Véleménye szerint a korábbi amerikai külpolitikában egy jelentős egyensúly-eltolódás és ellentmondás volt jellemző.

A Trump-kormány a megoldásokat keresi 

A mintegy két éve fennálló Trump-kormányzat azonban a párbeszédet szorgalmazza a vitás kérdések ellenére is, és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére helyezi hangsúlyt, és megoldást keres a problémás ügyekre – mondta el Varga Gergely.

epa07568180 US President Donald J. Trump (R) and Hungarian Prime Minister Viktor Orban shake hands during their meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 13 May 2019.  EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT

Orbán Viktor és Donald Trump (Fotó: MTI/EPA/Koszticsák Szilárd)

A sajtótájékoztatón elhangzott pontok közül az egyik legfontosabb a védelempolitika volt – mondta Törcsi Péter. Szerinte fontosak a beruházások, hiszen Trump számára gyakorlatilag értékmérő lett az, hogy melyek azok a NATO-tagállamok, amelyek képesek a GDP 2 százalékát honvédelmi kiadásokra és fejlesztésekre fordítani.

Hangsúlyozta, Magyarország komoly stratégiát alakított ki a 2 százalék teljesítése érdekében, és ezeket a célokat 2026-ig szeretné elérni, de egyes becslések szerint akár hamarabb is teljesíteni tudja. Kiemelte, az amerikai elnök szempontjából nézve ez egy tiszteletre méltó igyekezet, és többek közt ez vezetett a két ország közötti jobb viszony kialakulásához. Törcsi Péter arról is beszélt, hogy

a két vezető hasonló világnézettel rendelkezik.

Ez nemcsak az illegális bevándorlás és a keresztény értékek és kultúra védelmében nyilvánul meg, hanem van egyfajta, a politikai korrektség elleni küzdelem is, amelynek Magyarország és a magyar kormány az egyik legnagyobb élharcosa a nyugati világban. Ez azt jelenti, hogy a korábbi, 2010 előtti években sokkal szűkebb volt a nyilvánosság előtt felszólalók mozgástere, mint napjainkban.

Elmondta, a magyar kormány nagyon sok lépést tett annak érdekében, hogy sokkal őszintébben és világosabban lehessen a világ dolgairól és a politikáról beszélni. Ebben is nagy szövetségesre talált Orbán Viktor Donald Trump személyében, hiszen az amerikai elnök is annak köszönheti politikai sikerességét, hogy már a kampánya során is egyenesen és nyíltan fogalmazta meg álláspontját. Megjegyezte, ez a fajta nyílt és őszinte hozzáállás nemcsak kampányát, de jelenlegi politikáját is meghatározza.

Üzenetértékű a találkozó

Nem véletlen, hogy Orbán Viktort éppen most hívták meg, és az sem, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo lemondta berlini útját – reagált a két vezető politikus találkozójára Halkó Petra, a Századvég nemzetközi elemzője. Szerinte mindenképp üzenetértékű, hogy a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök egy stratégiai és szövetségi szempontból rendkívül értékes találkozót tartott az európai parlamenti választás hajrájában. Az üzenet pedig nem más, mint, hogy Orbán Viktor politikája figyelemre méltó és követendő –  hangsúlyozta az elemző az M1 műsorában.