A Fehér Házban tárgyalt Orbán Viktor és Donald Trump

 

Donald Trump munkalátogatáson fogadta Orbán Viktor kormányfőt. Az amerikai elnök azt mondta: a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország büszke arra, hogy fontos ügyekben, például az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni harcban közösen lép fel az Egyesült Államokkal.

epa07567885 US President Donald J. Trump (L) welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) to the White House in Washington, DC, USA, 13 May 2019. Their meeting marks the first time a US president has granted Orban a formal visit in more than 20 years.  EPA/JIM LO SCALZO

(Fotó: EPA/Jim Lo Scalzo)

Donald Trump az M1-en és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta Orbán Viktor kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol megkezdődött a hozzávetőleg egyórásra tervezett megbeszélésük.

A találkozó elején Donald Trump azt mondta, hogy jó munkát végzett Orbán Viktor, mert

biztonságban tartotta az országát.

Azt is hozzátette, hogy a magyar kormány nagyszerű munkát végzett a keresztény közösség védelme érdekében. Megjegyezte, nagyon jó az Egyesült Államok kapcsolata Magyarországgal. Később pedig azt mondta, hogy Magyarország a NATO nagyon jó tagja. Donald Trump úgy fogalmazott: a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik.

Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen. Leszögezte, hogy ez a jelenség Európában óriási problémát okoz, és az egyes országok különbözőképpen igyekeznek megbirkózni vele.

A magyar kormányfő szigorú ember, de nagy tisztelet övezi – hangoztatta.

Orbán Viktor a közös témák közül az illegális bevándorlást emelte ki

Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket.

A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangoztatta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik. Emlékeztetett arra, hogy a nép több alkalommal ezt a kormányt választott meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak.

Több területen megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat

A találkozón számos fontos területen megerősítettük a szövetségesi kapcsolatokat – jelentette ki Orbán Viktor a munkamegbeszélés után.

A közmédiának nyilatkozva a kormányfő emlékeztetett arra, hogy utoljára 18 évvel ezelőtt járt az amerikai elnöki hivatalban munkamegbeszélésen.

„Éreztem a különbséget, (…) most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül” – fogalmazott.

Kijelentette, hogy megbeszélésük Magyarország számára fontos találkozó volt, mert a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében – szögezte le Orbán Viktor.

Hosszabb ideig tartott a találkozó, mint tervezték

A találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte.

A találkozó előtt Orbán Viktor beírt a Fehér Ház emlékkönyvébe.

Donald Trump amerikai elnök (b5) és Orbán Viktor miniszterelnök (j5) plenáris megbeszélést folytatott a washingtoni Fehér Házban. A megbeszélésen többek között részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Mike Pence amerikai alelnök, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője, Larry Kudlow nemzetgazdasági tanácsadó, John Sullivan, külügyminiszter-helyettes (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Május elsején érkezett meg a hivatalos meghívó

Május elsején érkezett meg a hivatalos meghívó Magyarországra az Egyesült Államokból. Orbán Viktor néhány nappal később azt mondta, hogy pénzről, bevándorlásról és gazdaságról tárgyalnak majd. A magyar kormány arra számított, hogy Trump győzelme és a demokraták bukása után javulnak majd a magyar–amerikai politikai kapcsolatok. Elemzők szerint az elmúlt bő két évben valóban ez történt – hangzott el az M1-en.

„Nem mindegy, hogy aki az Egyesült Államok leendő elnöke lesz, mit gondol a bevándorlásról, ez meg fogja határozni az életünket” – ezekkel a szavakkal méltatta Donald Trump politikáját Orbán Viktor három éve Tusnádfürdőn. A kormányfő még az amerikai elnök megválasztása előtt arról beszélt: támogatja a republikánus jelölt határozott és egyértelmű bevándorlásellenes álláspontját.

Donald Trumpot 2016-ban választották meg az Egyesült Államok elnökévé. Orbán Viktor miniszterelnökkel először két héttel később, telefonon egyeztetett. A miniszterelnök akkor egy interjúban úgy fogalmazott: Donald Trump világossá tette, hogy

nagyra tartja Magyarországot,

így komoly remény mutatkozik arra, hogy a demokrata kormányok alatt megromlott viszony rendeződhet az Egyesült Államokkal.

Elsőként az amerikai külügyminiszter látogatott Budapestre

A diplomáciai kapcsolatok újjáépítésének jegyében elsőként februárban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatott Budapestre. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor arról beszélt, az előrelépés annak köszönhető, hogy mind a Trump-kormányzat, mind pedig a magyar kormány hazafias politikát képvisel.

Szakértők szerint a két ország politikája az elmúlt években

számos kérdésben közelített egymáshoz.

Az Egyesült Államok és Magyarország kormánya így például a közel-keleti keresztények üldözése elleni fellépésben, az Izraellel ápolt jó kapcsolatokban, a családpolitikában, az adócsökkentések kérdésében, valamint a védelem, a gazdaság és a kereskedelem terén is hasonló álláspontot képvisel.

A legtöbb egyezést mégis a migrációs politika mutatja, Orbán Viktor és Donald Trump is világossá tette, hogy határozottan kiáll a nemzetek szuverenitása és a bevándorlás megfékezése mellett.

Orbán Viktor miniszterelnököt a washingtoni Fehér Házban fogadta Donald Trump amerikai elnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A közös nevező a nyugati keresztény kultúra megőrzésére való törekvés

Aaron Klein amerikai újságíró a XXI. Század Intézet konferenciáján az M1-nek úgy fogalmazott: a két politikus közötti közös nevező egyértelműen a nyugati-keresztény kultúra megőrzésére való törekvés.

„Rengeteg olyan pontot tudnánk hozni, a migráció elutasítása, az ENSZ menekültügyi paktumának az elutasítása, az ellene való szavazás, ezek mind olyan pontok, amelyek ebből a fajta világnézetből következnek” – vélekedett Kiszelly Zoltán az M1-en.

A politológus szerint ezért is lehet nagy jelentősége annak, hogy a találkozót éppen

az európai parlamenti választások kampányhajrájára időzítették.

Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy míg az Egyesült Államoknak Franciaországgal, Németországgal és Brüsszellel is voltak konfliktusai, addig Donald Trump Magyarországra az „Európai Egyesült Államok” elutasításában és a határvédelem kérdésében is példaként tekint – közölte az M1 Híradója.