Súlyosbodhat a líbiai konfliktus

 

A líbiai konfliktus könnyen súlyosbodhat, ha egyes nyugati kormányok továbbra is támogatják Halífa Haftart – figyelmeztetett pénteken a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilapban megjelent írásában.

Szarrádzs „nagyratörő diktátornak” nevezte ellenfelét, a Líbia keleti felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornokot, és hangot adott véleményének, miszerint ha egyes kormányok nem hagynak fel a tábornok támogatásával, az elmélyülő válság eredménye újabb tömeges kivándorlás lehet.

Szarrádzs szerint Haftarnak és csapatainak ezek a kormányok – amelyeket nem nevezett meg – fegyvereket és pénzt adnak. Úgy vélte továbbá, azért, hogy megelőzzenek egy újabb polgárháborút, az Egyesült Államoknak is fel kell szólítania a líbiai rendezésben vele szövetséges partnereit, fejezzék be a beavatkozást Líbia belügyeibe.

Adzsdábíja, 2011. április 23. Rakétavetős felkelő megy egy ellenőrző pontnál, a lázadók székhelyétől, Bengázitól délre fekvő Adzsdábíjánál. A líbiai külügyminiszter április 22-én este bejelentette, hogy a Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők elvonulnak az általuk csaknem két hónapon át ostromlott Miszráta alól, és a felkelők kezén lévő város sorsát a környékbeli, Kadhafit támogató törzsekre bízzák. (MTI/EPA/Vaszil Donev)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

„Remélem, Trump elnök sikerrel jár ott, ahol mások kudarcot vallottak. Líbia nem fogad el egy újabb Kadhafi-féle katonai diktatúrát” – szögezte le Szarrádzs.

Donald Trump amerikai elnök április végén telefonon beszélt Haftarral; a megbeszélésről az elnöki hivatal azt közölte, hogy annak tárgya a líbiai béke és a terrorizmus elleni erőfeszítések voltak.

Haftar április 4-én indította a líbiai főváros, Tripoli ellen csapatait. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Korábban Szarrádzs Franciaországot bírálta, mert szerinte Párizs áprilisban „nem támogatta a kormányát, amely demokratikus, hanem inkább a (Haftar) diktátort támogatja”. Emmanuel Macron francia államfő válaszul a héten megerősítette, hogy kormánya a nemzetközileg elismert líbiai vezetést támogatja. Macron szerdán hivatalában fogadta Fájez esz-Szarrádzst, és a találkozó után kiadott közlemény szerint a francia elnök feltétel nélküli tűzszünetre szólította fel Halífa Haftart.

Haftar ellenkormányát támogatja az egyébként Washington szövetségesének számító Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása után Líbia káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek ellenőrzésük alá vonni.