Elrendelték a volt algériai elnök öccsének vizsgálati őrizetét

 

Az algériai Blida városának katonai törvényszéke vasárnap elrendelte Abdel-Azíz Buteflika megbuktatott elnök befolyásos öccsének és a hírszerzés két volt vezetőjének vizsgálati őrizetét – közölte az állami televízió.

Szaíd Buteflikát, valamint Mohamed Medient, aki 25 éven át vezette az algériai titkosszolgálatokat, illetve Atman Tartagot, a hírszerzés volt koordinátorát azzal vádolják, hogy „ártottak a hadseregnek, és összeesküvést szőttek az államhatalommal szemben” – ismertette az algériai televízió az ügyészségre, valamint az Algírtól délre fekvő Blida katonai bíróságának közleményére hivatkozva.

A tévé nem fejtette ki az egyes vádpontokat, de szakértők szerint a február végén kezdődött tüntetések résztvevői követeléseinek kielégítésére szolgálhat a három befolyásos ember őrizetbe vétele. Az utcákon tüntetők ugyanis az algériai kormánypárt, katonatisztek, üzletemberek, szakszervezetek és az 1954-1962-es függetlenségi háború veteránjai köré kiépült, „idejétmúlt és átláthatatlan” politikai apparátus teljes eltávolítását akarják.

Azóta, hogy Abdel-Azíz Buteflika 2013-ban agyvérzést kapott, gyakorlatilag öccse, Szaíd Buteflika irányította az országot. Az elnöki hivatal tanácsadója volt több mint egy évtizeden át.

Az elmúlt hetekben a kormányzó elit több befolyásosnak számító személyisége ellen indult vizsgálat, köztük a pénzügyminiszter, a volt miniszterelnök, illetve több üzletember ellen. A múlt héten Gáid Szaláh vezérkari főnök arról beszélt, hogy több jelentős korrupciós ügy láthat napvilágot a korrupció elleni fellépés következtében.

Abdel-Azíz Buteflika volt elnök távozását a hadsereg vezetői kényszerítették ki április 2-án, hogy így tegyenek kísérletet a demokratikus reformokat követelő tömeges megmozdulások lecsillapítására.