Több száz rakétát lőttek ki Gázából Izraelre

 

Kétszáznál több rakétát lőttek ki szombaton a Gázai-övezetből Izrael területére, többtucatnyit közülük megsemmisített a Vaskupola légvédelmi rendszer, majd válaszul izraeli harckocsik és harci repülőgépek támadásokat hajtottak végre a palesztin területet uraló Hamász radikális csoport katonai állásai ellen – közölték szombaton izraeli és palesztin források. Egy kilőtt rakéta végzett egy izraeli férfivel

Szombat este kiszélesedett a gázai rakéták támadásának kitett terület Izraelben, Beér-Sevát és a Negev-sivatag távolabbi területeit is lőtték. A hadsereg polgári védelmi egységei bejelentették, hogy vasárnap nem lehet kinyitni az iskolákat az övezet negyven kilométeres körzetében.

Néhány rakéta lakott területen csapódott be, és a Hamász azzal fenyegetőzött, hogy szombat éjjel, vagy vasárnap további területekre terjeszti ki a támadásokat, Tel-Avivra és környékére is.

Az izraeli légierő lebombázott három többemeletes gázai épületet, köztük a Hamász büntetés-végrehajtási minisztériumának épületét, és az Anadolu török hírügynökség helyi irodáját magába foglaló házat, amelyet az izraeli hadsereg szóvivője szerint a Hamász is használt. Péntek óta nyolc gázai vesztette életét az izraeli válaszcsapásokban.

A rakétatámadások idején több, a gázai határhoz közeli városban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az izraeli rádió híradása szerint több gázai rakéta mélyen Dél-Izrael belsejében csapódott be.

Izraeli sebesültek

Noha a Vaskupola rakétavédelmi rendszer teljes gőzzel működött, és több tucat rakétát semmisített meg, három súlyos sebesülés történt az izraeli oldalon. Kirjat-Gatban egy nyolcvanéves asszonyt sebesített meg egy repesz, Askelónban egy negyvenkilenc éves férfi a végtagjain szenvedett közepesen súlyos sebesüléseket szintén rakétából származó repeszektől, és Askelónban egy harmincöt éves férfit is közepes súlyosságú sebesülésekkel szállítottak kórházba, miután házát eltalálta egy lövedék.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, az ynet azt írta, hogy több palesztin rakéta anyagi károkat okozott. Találat ért egy épületet Kirjat-Gatban, valamint Askelónban, Szderótnál pedig egy autóút rongálódott meg.

Az izraeli légierő a tankok után harci helikoptereket is bevetett gázai célpontok ellen, s a gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a támadásokban életét vesztette egy huszonkét éves férfi, és megsebesült egy 13 éves fiú. Palesztin biztonsági források közölték, hogy izraeli harci repülőgépek mezőgazdasági területen vettek célba egy több emberből álló csoportot.

Több települést lezártak

Egy izraeli férfi életét vesztette vasárnapra virradóra, miután a Gázai övezetből rakétát lőttek ki Askelón városára – jelentette be a helyi rendőrség. A 60 éves Móse Agadi a kórházban halt bele sebeibe.

Az izraeli hatóságok lezárták a Gázától északra lévő, Zikim nevű tengerparti sávot, az ország déli részének kirándulóhelyeit, valamint az askelóni tengeri fürdőhelyeket, s a környező településeken megnyitották a közösségi óvóhelyeket.

Az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet azzal fenyegetőzött, hogy pokollá teszi az övezet környékén lakók életét, ha Izrael nem szünteti be a gázai katonai célpontok elleni csapásokat.

Mindeközben az ynet gázai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a fegyveres konfliktus és a fenyegetések ellenére Egyiptom közvetítésével tovább folytatódnak Kairóban a tűzszüneti tárgyalások a Hamász és az Iszlám Dzsihád küldöttségeinek részvételével, sőt előrehaladás született a kedvező légkörben zajló megbeszéléseken.

Aviv Kochavi vezérkari főnök rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán Nadav Argamannak, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat vezetőjének, valamint Herzl Halevinek, a déli katonai erők parancsnokának részvételével, s később Benjámin Netanjahu miniszterelnök is csatlakozott hozzájuk.

Fotó: MTI/AP/Hatem Moussa

Fotó: MTI/AP/Hatem Moussa

Ünnepre készülnek

Izraelt igen kényes időpontban érte az újabb rakétatámadás, ugyanis jövő szerdán kezdődik a legfontosabb nemzeti ünnep, az emlékezés napja, majd csütörtökön az azt követő függetlenségi nap, amelyen hagyományosan rengeteg szabadtéri rendezvényt szerveznek országszerte.

Ráadásul május közepén kezdődnek Tel-Avivban az eurovíziós dalfesztivál elődöntői, és egész Európából több ezer vendéget várnak, s ezért ezekben a  napokban a rádió katonai szakértői szerint valószínűtlen egy olyan nagyobb izraeli ellencsapás, amely akár hosszan tartó rakétaháborúhoz vezethetne a Hamásszal és az Iszlám Dzsiháddal.

A szombati gázai rakétatámadások előzményeihez tartozik, hogy pénteken két izraeli katona megsebesült, négy palesztin pedig meghalt a határ menti összecsapásokban a Gázai övezetnél. Az incidens palesztinok kődobálásával kezdődött, majd mesterlövészeik izraeli katonákat vettek célba, válaszul az izraeli légierő és harckocsik támadást intéztek a Hamász állásai ellen.

Bombatámadás érte a török állami hírügynöksége gázai irodáját

Recep Tayyip Erdogan török elnök szigorúan elítélte szombat este egy Twitter-bejegyzésében, hogy az izraeli hadsereg aznapi gázai megtorló támadássorozatában lebombázta az Anadolu török állami hírügynökség helyi irodáját magába foglaló épületet.

„A történtek ellenére Törökország és az Anadolu hírügynökség továbbra is tudósítja a világot arról, hogy Izrael terrorizálja a gázaiakat, és támadásokat követ el ellenük az övezetben és másutt Palesztinában” – írta az államfő.

Az Anadolu korábban jelentette, hogy az izraeli légierő öt rakétával romba döntötte a többemeletes épületet. A romokról egy videót is közzétett. A támadásban egyetlen újságíró sem sérült meg, mert az izraeliek előtte figyelmeztető lövést adtak le az épületre, és ennek hatására mindenki elhagyta azt.

Az izraeli hadsereg úgy számolt be az esetről, hogy lebombázta az épületet, amelyet szerinte a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezet katonai hírszerzése és biztonsági szolgálata is használt.

Senol Kazanci, az Anadolu igazgatója az iroda megsemmisítésére reagálva ezt írta: „Az Anadolu és munkatársai elleni támadás a szabad sajtó és az információhoz való szabad hozzáférés joga elleni támadás. Ha nem szólalunk fel ez ellen, akkor Izrael más sajtóorgánumokat is támadni fog.”

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szintén a Twitteren azt írta: „Az iroda elleni támadás Izrael gátlástalan agresszivitásának egy újabb jele, ártatlanok elleni vak erőszakcselekményei pedig emberiesség elleni bűnök.”

A külügyminisztérium közleményben azzal a felhívással fordult a nemzetközi közösséghez, hogy ne hagyja válasz nélkül Izrael „aránytalan” megtorló csapásait a Gázai övezetben, valamint hogy gondoskodjon a feszültségcsökkentésről a térségben.

Az AFP hírügynökség szerint az Anadolu irodájának megsemmisítése miatt fennáll a veszélye annak, hogy kiújul a konfliktus Törökország és Izrael között.