Az USA kész beavatkozni Venezuelában

 

Az Egyesült Államok szükség esetén kész a katonai beavatkozásra Venezuelában, hogy véget vessen a felfordulásnak – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdai televíziós interjújában.

„Lehetséges a katonai beavatkozás. Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi” – mondta a miniszter a Fox Business Network műsorában.

Pompeo ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington a békés hatalomátadást részesítené előnyben a latin-amerikai országban.

Az amerikai külügyminiszter időközben orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetést, amelyben az orosz tárcavezető megengedhetetlennek nevezte Washington beavatkozását Venezuela belügyeibe, ahol az ellenzék – mint mondta – hatalomátvételi kísérletet hajtott végre. „A figyelem középpontjába a venezuelai helyzet került, ahol az előző nap az ellenzék az Egyesült Államok nyilvánvaló támogatásával megpróbálta átvenni a hatalmat. Az orosz fél hangsúlyozta, hogy Washington beavatkozása egy szuverén ország belügyeibe, akárcsak a vezetése elleni fenyegetések a nemzetközi jog kirívó megsértésének számítanak” – olvasható a moszkvai külügyminisztérium állásfoglalásában.

Sem az Egyesült Államok, sem pedig Oroszország nem szeretné, ha a másik fél beavatkozna a venezuelai válságba (Fotó: EPA/Rayner Pena)

Lavrov egyben figyelmeztette Pompeót, hogy Washington további „agresszív lépései” Venezuelában komoly következményekkel járhatnak. A tárca szerint a latin-amerikai ország jövőjéről egyedül a venezuelai nép hivatott dönteni minden politikai erő bevonásával, ahogy azt a caracasi vezetés már régóta sürgeti.

Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton is megnyilatkozott a kérdésben. Bolton nem részletezte, hogy az Egyesült Államok mennyit tud a venezuelai elnök terveit illető orosz beavatkozásról, de leszögezte, Oroszország ténykedése nem kívánatos.

„Ez a mi féltekénk” – hangoztatta az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Ház előtt összesereglett újságíróknak.

„Ez nem az a hely, ahol az oroszok beavatkozhatnak. Ez hiba a részükről, és ez nem fogja a kapcsolatok javulását szolgálni” – fűzte hozzá Bolton.

Patrick Shanahan amerikai ügyvezető védelmi miniszter szerdán utolsó pillanatban lemondta európai útját a venezuelai helyzet kiéleződése miatt.

Képviselőházi meghallgatásán arról beszélt, hogy az Egyesült Államok kimerítő terveket készített különböző forgatókönyvekhez Venezuelával összefüggésben. Hozzátette: főként a diplomáciai és a gazdasági nyomásgyakorlásra összpontosítanak, bár mint mondta, „szó szerint minden lehetőség az asztalon van”.

Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kongresszusi meghallgatásán kijelentette: az Egyesült Államok hadserege az információgyűjtésre összpontosít.

„Meglátásunk szerint a helyzet kissé zavaros Maduro és Guaidó között” – mondta Dunford.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk az információgyűjtés érdekében, hogy világos képet kaphassunk a venezuelai történésekről, és felkészülhessünk az elnök támogatására, ha többet kívánna az amerikai hadseregtől” – tette hozzá Dunford, de nem pontosította, hogy mi lehet ez a „több”.

Kathryn Wheelbarger, az amerikai védelmi tárca nemzetközi biztonság ügyeiért felelős ügyvezető államtitkára a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának kérdésére válaszolva igyekezett kisebb jelentőséget tulajdonítani a Nicolás Maduro venezuelai elnök megbuktatását célzó esetleges katonai beavatkozással kapcsolatos terveknek.

Mint mondta, az amerikai hadsereg nem kapott utasítást háborús előkészületekre.

Az amerikai külügyminiszter kedd este a CNN hírtelevíziónak adott interjújában azt állította: Nicolás Maduro venezuelai elnök készen állt arra, hogy elhagyja az országot és Kubába meneküljön, de Moszkva maradásra bírta.

Juan Guaidó ellenzéki vezető kedden felhívást intézett a hadsereg tagjaihoz, hogy segítsenek eltávolítani a hatalomból Nicolás Maduro elnököt, ám a jelek arra mutatnak, hogy felszólítása nem talált követőkre. A venezuelai elnök és Vladimir Padrino védelmi miniszter kedden este közösen jelent meg a többségében a kormány finanszírozta Telesur televízióban, és Maduro bejelentette, hogy a hadsereg továbbra is mellette áll. Az elnök közölte: államcsínykísérletet hiúsítottak meg.