Putyin felvetette az orosz–ukrán közös állampolgárság lehetőségét

 

Vlagyimir Putyin újságíróknak hétfőn Moszkvában úgy nyilatkozott, Oroszország és Ukrajna közös nevezőre juthat, és felvetette az orosz–ukrán közös állampolgárság lehetőségét is.

„Tényleg? Valóban ezt mondta? Nagyon jó . Ez arra utal, hogy valószínűleg meg fogunk állapodni” – jelentette ki Putyin arra reagálva, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök hétvégi Facebook-bejegyzésében kilátásba helyezte: ukrán útlevelet ad oroszoknak. „Ha ők állampolgárságot adnak az oroszoknak Ukrajnában, mi pedig az ukránoknak Oroszországban, akkor elég gyorsan közös nevezőre és a kívánt eredményre jutunk. Közös állampolgárságunk lesz” – fogalmazott az orosz elnök.

Ismételten hangot adott álláspontjának, amely szerint az orosz és az ukrán, a kulturális és a nyelvi sajátosságok ellenére egy nép. „Sok bennünk a közös. Ha egységes lesz az állampolgárságunk, attól csak nyernek az oroszok és az ukránok” – mondta. Azt tanácsolta Zelenszkijnek, hogy Miheil Szaakasvili volt grúz elnök és odesszai kormányzó ukrán állampolgárságának helyreállatásával kezdje az emberi jogok védelmezését.

„Ami a szabadságjogokat illeti, ebben az értelemben nem is Oroszországgal vagy az oroszokkal kell kezdenie , hanem, tegyük fel, a grúzokkal vagy a volt grúzokkal. Például igazságos lenne visszaadni az ukrán útlevelet egy olyan embernek, aki korábban grúz volt, és most ukránnak tartja magát. Szaakasvili Miheil Nyikolajevicsre gondolok” – mondta az orosz vezető.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette:  Moszkva mindent „gondosan rögzít és figyelembe vesz” Zelenszkijnek az ukránok számára kilátásába helyezett orosz útlevélosztásra és a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére vonatkozó álláspontjával kapcsolatban. Peszkov szerint Putyin a szombati pekingi sajtótájékoztatóján világosan kifejtette álláspontját az orosz–ukrán párbeszéd alapjairól.

A szóvivő szerint nem vezet majd zűrzavarhoz, ha a Kijev ellenőrzése alól kikerült délkelet-ukrajnai területek lakói orosz állampolgársághoz jutnak, anélkül, hogy feladnák az ukránt. Felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan ukrán állampolgárok, akik lengyel vagy magyar útlevéllel is rendelkeznek. „Most választottak új elnököt maguknak, és az sem vezetett zűrzavarhoz” – mondta a szóvivő.

Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy az Oroszországnak fognak-e adót fizetni a Donyec-medencében élő orosz állampolgárok. Rámutatott, hogy a részletek kidolgozásával a szakminisztériumok foglalkoznak. Az oroszországi Rosztov megyében, Novosahtyinszkban egyébként kedden megnyílt az útlevélközpont, amely orosz okmányokkal fogja ellátni a délkelet-ukrajnai szakadár luhanszki „népköztársaság” lakosait. Az orosz belügyminisztérium közlése szerint a donyeckiek igényeinek kielégítésére hamarosan hasonló intézmény nyílik.

Oroszországban szerdán jelent meg az a rendeletet, amely humanitárius okokra hivatkozva leegyszerűsíti a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak oroszországi honosítását. Kérelmeiket az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk. Az igénylőknek nem kell lemondaniuk ukrán állampolgárságukról.

A kínai fővárosban Putyin szombaton azt közölte, hogy Oroszország nemcsak a két kelet-ukrajnai szakadár „köztársaság”, Donyeck és Luhanszk lakói számára könnyítené meg az állampolgárság megszerzését, és a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Zelenszkijjel, hogy megvitassa vele, miként vessenek véget Kijev konfliktusának az oroszbarát szakadárokkal Ukrajna délkeleti részén.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a megválasztott ukrán elnök a választási kampány során közölte: nem hajlandó amnesztiában részesíteni a konfliktus részvevőit és nem kíván különleges státuszt biztosítani a Donyec-medencének, holott mindkét pont kulcseleme a 2015-ös minszki megállapodásoknak.