Kizárt az EP-listáról három katalán politikust a spanyol választási bizottság

 

Carles Puigdemont volt katalán elnököt és egykori kormányának két tagját kizárta a spanyol központi választási bizottság (JEC) hétfőn az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya, JxCat) pártszövetség európai parlamenti választási listájáról.

A JEC helyt adott a konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt által benyújtott panaszoknak, amelyek Puigdemont mellett Antoni Comín és Clara Ponsatí kizárását kérték a JxCat EP-listájáról.

A három politikus önkéntes külföldi száműzetésben él 2017 októberétől, miután elmenekültek a spanyol igazságszolgáltatás elől a katalán függetlenség egyoldalú kikiáltását követően. Puigdemont és Comín Belgiumban, Ponsatí Skóciában tartózkodik jelenleg.

A PP és az Állampolgárok arra alapozták kérésüket, hogy mivel az érintett személyek nem tartózkodnak Spanyolországban, és a külföldön élő állampolgárok nyilvántartásában sincsenek benne, nem választhatnak, és nem is választhatók meg demokratikus választásokon. A JEC 48 órát adott a fellebbezésre.

A döntést követően a JxCat közleményében bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz Spanyolországban és Európában, hogy megvédje a három jelölt és a választók jogait.