Varsóban kampányolt az Öt Csillag vezére

 

Nem a jobb- vagy a baloldalhoz tartozó, hanem az európai polgárok szükségleteire figyelő frakciót kell alakítani az Európai Parlamentben (EP) – jelentette ki vasárnap Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője Varsóban a Kukiz'15 nevű lengyel ellenzéki mozgalom kampánygyűlésén

A négy más rendszerellenes, euroszkeptikus és elitellenes európai tömörülés, köztük az Élő Pajzs (Zivi zid) horvát párt részvételével tartott rendezvényen Di Maio kifejtette: az EP-választások után megalakítandó közös frakció nem az ideológiára fogja összpontosítani figyelmét, hanem „az európai, az olasz, lengyel, horvát (…) állampolgárok szükségleteire”.

Szerinte csoportjuk lehet majd „a mérleg nyelve” az EP-ben.

Di Maio bírálta az EP-képviselők szerinte aránytalanul nagy számát és kijelentette, hogy pártja a közvetlen demokráciára akar alapozni. Hasonló értelemben nyilatkozott az Élő Pajzs vezetője, Ivan Vilibor Sincic is.

A vendéglátó mozgalom elnöke, Pawel Kukiz rockzenész követelte az uniós tagállamok „esély- és jogegyenlőségét”. „Az nem megy, hogy Európát sakkban tartja az Európai Bizottság, amely igazából két állam, a Macron-Merkel házaspárféle érdekeit szolgálja” – jelentette ki Kukiz.

Az Öt Csillag Mozgalom kezdeményezésére néhány európai párt, köztük a Kukiz’15 februárban tett közzé egy 10 pontos kiáltványt és bejelentette, hogy közös európai parlamenti képviselőcsoportot szeretnének létrehozni az EP-választás után.

A Kukiz’15 a harmadik legerősebb lengyel parlamenti tömörülésnek számít, népszerűsége azonban csökkent a 2015-ös lengyel parlamenti választás óta. Az EP-választásra vonatkozó felmérésekben támogatottsága a bejutási küszöb körül ingadozik, a legutóbbi, szombaton közölt felmérés 5,4 százalékon áll. A mozgalom a 2014-es EP-választás után alakult meg, így nincs jelen az EP-ben.