Vizsgadrukkról beszél Orbán Viktor legújabb, Kínából posztolt videójában

 

Gyógyszeripar, útfejlesztés és informatika – óriási értékben kötöttek üzletet a pekingi csúcson a világ vezetői. Hatvan milliárd dollárnyi, vagyis sok ezer milliárd forintnyi üzletről állapodtak meg. Ezt a kínai elnök jelentette be a gazdasági csúcs végén.

Kína azokat az országokat hívta meg, amelyeket érint a Selyemút. Ezek azok az útvonalak, amelyeken árut visznek Ázsiába vagy éppen Európába Kínából. A szárazföldi útvonalnak Magyarország is része, és ezen a vonalon épül majd meg a Belgrád-Budapest-vasútvonal is.

Magyarországnak gazdasági növekedést és munkahelyeket jelent az új Selyemút. Erről Orbán Viktor beszélt a csúcstalálkozó után. A miniszterelnök egy videót tett közzé közösségi oldalán, amiben arról beszélt, hogy a megállapodás a kevésbé fejlett országokat is segíti, jó válasz lehet a migrációra.

Orbán Viktor szerint olyasmi jött most létre, ami korábban nem létezett, és Eurázsia gazdasági térségnek nevezte. Megjegyezte, hogy erről sokan beszéltek már, de még senki nem csinálta meg, mert összekötni Európát Ázsiával szinte lehetetlennek tűnt eddig – tette hozzá a miniszterelnök.

Hangsúlyozta, most van politikai szándék, van pénz, van akarat, és a politikai vezetők megegyeztek, hogy légi úton, vasúton és közúton is összekötik Ázsiát Európával. Üdvözölhetjük, hogy végre Kelet és Nyugat nem szemben áll egymással, hanem együttműködik – húzta alá a magyar kormányfő.

Orbán Viktor azzal a gondolattal zárta videóját, hogy nem is tudjuk ma még, milyen nagy nap volt ez Magyarország számára is.