Kormányalakítási patthelyzetet alakulhat ki Spanyolországban

 

A szavazatok 60 százalékos feldolgozottságánál a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) győzelmét jelzik Spanyolországban a vasárnapi előrehozott parlamenti választások részeredményei 74 százalékos részvétel mellett.

A PSOE 124 mandátummal lehet az új törvényhozás legnagyobb pártja, jelentősen növelve képviselőinek számát. 2016-ban 84 képviselőt delegálhattak a parlamentbe, történetük legrosszabb választási eredményét követően.

Utóbbi történhet most a konzervatív Néppárttal (PP), amely a részeredmények szerint 65 mandátumot szerezhet, ami az eddigi 134 képviselői helyükhöz képest hatalmas visszaesés lenne.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt 57, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 42 mandátumra számíthat, emellett megalapítása óta először parlamenti képviselethez juthat a VOX radikális jobboldali párt, rögtön 23 mandátummal.

Az eredményekből kitűnik, hogy a bal- és a jobboldali szavazótábor nagyságrendileg közel azonos méretű – értelmezte az exit poll eredményét t Narciso Michavila, a GAD3 elnöke a spanyol köztévé választási műsorában. Michavila a választás egyértelmű győztesének nevezte a VOX pártot, amely most először jutott parlamenti képviselethez, ráadásul nagy arányban.

A közvélemény-kutatás szerint a nagy pártok mellett nyolc kisebb párt, köztük katalán és baszk nacionalista erők juthatnak képviselethez az új, a spanyol demokrácia történetének 14. parlamentjében. Spanyolországban a választási nap folyamán nem készült exit poll felmérés. 12 ezer szavazót telefonon kérdeztek a hét folyamán a kutatók.

A választási részvétel 74 százalékos volt, amely jóval meghaladta a legutóbbi 2015-ös és 2016-os szavazói hajlandóságot.