Agresszivitás jellemezte a görögországi migránstáborban történteket

 

Ismét rendőrökre támadtak a migránsok a szaloniki táborban. Kövekkel dobálták őket, így akarták elérni azt, hogy Nyugat-Európába engedjék őket. A bevándorló férfiak a nőket és gyermekeiket tolták maguk elé az első sorba, így indítottak támadást a rendőrök ellen. Az egyenruhások könnygázzal oszlatták a tömeget, később buszokkal megkezdték visszaszállításukat a befogadóközpontokba – hangzott el az M1 Híradójában.

Szombaton délután egy óra előtt néhány perccel indultak meg a görögországi migránskaraván tagjai a rendőrök felé a Diavata-t befogadóközpont melletti mezőről. A bevándorlók közül többen is azt kiabálták, hogy „Allahu akbar”, azaz Allah a leghatalmasabb.

A válasz sem maradt el. Néhány másodperccel később a rohamrendőrök könnygázgránátokat kezdtek lőni feléjük, nehogy sikerüljön nekik kitörni és elindulni a határ felé.

A migránsok közül többen kövekkel dobálták a rendőröket, akik a pajzsaikkal próbálták megvédeni magukat. Az M1 tudósítója élőben közvetítette az eseményeket. Délután úgy nyilatkozott: a migránsok azzal próbálkoznak, hogy a rendőrök által kilőtt könnygázt visszadobják a rendőrökre.

Visszaszorították őket

Néhány perccel később a rohamrendőrök elindultak a migránsok felé, és elkezdték visszaszorítani őket a mező melletti befogadóközpont irányába. Közben folyamatosan lőtték a könnygázgránátokat, a hangadókat pedig kiemelték a tömegből.

Migránsok egy csoportja az összecsapás után letérdelt a rendőrök elé és Németország nevét skandálta. Közben folyamatosan azt kiabálták, hogy nyissák meg a határokat. Volt, aki szinte élő pajzsként tartott maga elé egy gyereket. Több helyen pedig ismét felgyújtották a mezőn az aljnövényzetet, hogy a tűz és a füst megnehezítse a hatóságok fellépését.

Amíg az összecsapás zajlott, a befogadóközpontban lévő migránsok kidöntötték az épület kerítésének egy részét, és megpróbáltak csatlakozni a mezőn lévő társaikhoz. A rendőrök könnygázzal állították meg őket, a kerítés helyén felsorakozva pedig élő pajzzsal védték a tábort.

Illegális bevándorlók tüntetnek az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt (Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz)

Visszaszállítják őket a befogadóközpontokba

Néhány órával később a migránsok közül többen visszamentek a mezőről a befogadóközpontba, egy részüket pedig buszokkal szállították el. „Regisztráljuk őket az alapján, hogy honnan jöttek és hova kell visszamenniük. Ellenőrizzük a dokumentumaikat, aztán adunk nekik sorszámokat a buszokra, amelyek visszaviszik őket oda, ahonnan elindultak” – mondta a görög migrációs minisztérium tanácsosa, Nicholas Rangos.

Az M1 tudósítója ugyanakkor azt is elmondta, a migránsok szombat este már nem tanúsítottak ellenállást, miután a hatóságok jelentős erőkkel és határozottan léptek föl ellenük. Hozzátette: 150-200-an a végsőkig kitartanak, de a nyílt összetűzéstől ők is tartózkodnak.

A szombati jelenetek kísértetiesen hasonlítottak a péntekiekhez, amikor a migránskaraván megpróbált elindulni Európa belseje felé. Akkor is rohamrendőrök vették körbe őket, és könnygázt vetettek be ellenük, hogy megfékezzék őket. A migránsokat azonban nem érdekelték a rendőrök, tömött sorokban próbáltak kijutni a mezőről. A csoportban voltak olyanok, akik láthatóan irányították a többiek mozgását. Többször kisebb dulakodás is volt a rendőrök és a bevándorlók között.

Újra próbálkozhatnak

A görög rendőrök részéről új viselkedésmódot tapasztalhatunk, hiszen sokkal határozottabban lépnek fel az erőszakos és agresszív migránsok ellen, mint korábban – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette: sokkal profibbak is a rendőrök, ami talán fontosabb is, mint a határozottságuk.

Mint mondta, a rendőröknek gyakorlatilag sikerült meghíusítani egy kitörési kísérletet, ami nem jelenti azt, hogy nem fognak újra próbálkozni a migránsok, de fontos esemény volt a mai. Gyarmati szerint a mai nap sikerként könyvelhető el a görög hatóságok részére, hiszen ha negatív precedens teremtődik, akkor akár súlyos következményei is lehettek volna az eseményeknek.

Semmi újdonság nincs abban, hogy a migránsok Nyugat-Európa irányába akarnak indulni. A tavasz beköszöntével a jó időnek köszönhetően a migránsok újra célba vennék Nyugat-Európát, ahogy ez 2015-ben is történt. A görög események a  2015-ös válság folytatásának tekinthetők, hiszen a migránsválság továbbra is jelen van Európában – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

Megfelelő fellépés nélkül tovább fokozódhat a helyzet

Gyarmati István a köztelevízióban felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a görög hatóságok a továbbiakban is hasonló határozottsággal és szervezetséggel lépnek fel a migránsok ellen, megakadályozhatják az újbóli migránstámadásokat. Ugyanakkor emlékeztett: nemcsak Görögországban, de Líbiában is rendkívül feszült a helyzet, ez a két gócpontja jelenleg az Európát fenyegető migrációs helyzetnek.

A migránsok célja Görögországban egyébként az, hogy kritikus tömeget alkossanak, hiszen azt – véleményük szerint – már nem tudják megállítani a hatóságok. A szakértő szerint nehéz meghatározni azt a kifejezést, hogy kritikus tömeg, hiszen a jelenlegi  helyezben 1500-2000 ember nem tudta áttörni a rendőrsorfalat. Gyarmati szerint nem attól függ a migránsok sikeressége, hogy hányan vannak, annál inkább attól, hogy az ellenük fellépő rendőrök mennyire határozottak és profik.