A migránskaraván egy fegyelmezett, nagyfokúan szervezett tömeg

 

Berzi Gergely, a XXI. Század Intézet külügyi vezetője jól szervezett és úttörő próbálkozásnak tartja a Görögországban szerveződő migránskaravánt. Úgy véli, ha az akció sikeres lesz, akkor az bátorítást adhat további sokezres migránstömegnek arra, hogy elinduljon Európa felé.

Habár az Európai Bizottság (EB) vezetői időnként bejelentik, hogy a migrációs válság véget ért, ez valójában nem így van – mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Berzi Gergely, a XXI. Század Intézet külügyi vezetője. Úgy fogalmazott:

habár sokszor hirdettek már győzelmet Brüsszelben ezzel kapcsolatban, az élet mindig ellentmondott ennek.

„Azt láthatjuk, hogy ha volt is egy-egy viszonylagos szünet az illegális migráció két hulláma között, akkor talán éppen az volt az a helyzet, amikor az újabb hullámra kellett volna felkészülni” – nyomatékosította.

A szakértő a  jelenleg Görögországban várakozó migránskaravánnal kapcsolatban elmondta: azt egyfelől provokációnak, másfelől úttörő próbálkozásnak tartja, hiszen ha a közeli időszakban ez a néhány ezer ember sikeresen keresztülhalad néhány országon első körben, az felbátoríthatja azt a több százezer migránst, aki most Törökországban nyilvánvalóan nem túl jó körülmények között él.

Muci Attila, a közmédia tudósítója a műsorban adott élő bejelentkezésében beszámolt a helyzetről: elmondta, hogy a migránsok a reggeli órákban még gyülekeztek egy Szaloniki melletti területen, további csatlakozó ezreket várva, ám a görög hatóságok keresztülhúzzák a számításaikat, miután minden oda vezető útvonalat lezártak, az Athénból arra tartó vonatokat feltartóztatták, illetve a taxisoknak is megtiltották, hogy Szalonikiből migránsokat szállítsanak a helyszínre.

Megvan a szándék, hogy elinduljanak

– hangsúlyozta a tudósító, aki szerint a reggeli órákban hozzávetőleg ezer fő aludt a gyülekező helyszínén, és a közeli táborból további ezren csatlakoznának hozzájuk, de a görög hatóságok mindent elkövetnek, hogy még több migráns csatlakozzon a Javata-tábor melletti szántóföldön csütörtökön délután óta letáborozott migránsokhoz.

Reggel körülbelül ezren sátoroztak ott, további ezer fővel számoltak, akik a táborból csatlakoznának. További „utánpótlásra” számítottak Athénból is, ahol a hivatalos adatok szerint mintegy 15 ezer migráns tartózkodik. A migránsok szerint – erősítette meg a közmédia riportere – a siker kulcsa a létszámon van, minél többen indulnak útnak Európa felé, annál valószínűbb, hogy nem tudják őket feltartóztatni a határokon.

Berzi Gergely szerint ez a nagyobb létszámra való kitartó várakozás azt mutatja, hogy fegyelmezett, és igen jól megszervezett tömegről van szó, és a közösségi médián keresztül kommunikálnak egymással.

Tüntető illegális bevándorlók és görög rohamrendőrök összecsapása az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt 2019. április 4-én (Fotó:MTI/AP/Jánisz Papanikosz)

Tüntető illegális bevándorlók és görög rohamrendőrök összecsapása az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt 2019. április 4-én (Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz)

A szakértő kitért arra is, hogy Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi biztos egy migrációs konferencián nemrégiben elkövette ugyanazt a hibát, amit, azt gondolunk, hogy öt év után senki nem követ már el, összemosta a menekültek és a gazdasági bevándorlók fogalmát. „Újra és újra arról van szó, hogy gazdasági bevándorlást akarnak egyesek Nyugat-Európában (…), és mégis a menekültügyi rendszer kiforgatásának logikájával próbálják megmagyarázni, hogy minderre miért van morális kötelezettsége Európának” – mondta Berzi.

Ez téves út – hangsúlyozta –, hiszen aki valóban háború elől menekül, azt a genfi menekültügyi egyezmény alapján a legközelebbi biztonságos országban megilleti a menedékhez való jog. „De itt több ezer kilométeres távolságokról, tucatnyi országon való áthaladásról van szó, ez a narratíva egyszerűen nem állja meg a helyét” – szögezte le.

Horváth: A migránskaraván útvonalán lévő országok felkészületlenek 

Felkészületlenek azok az országok, amelyek az egyenlőre Görögországban lévő migránskaraván útvonalán helyezkednek el – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az adásban. Hozzátette, hogy ezzel a migránsok és azok is tisztában vannak, akik a mozgásukat irányítják. „Pontosan tudják, hogy hol vannak azok az úgynevezett puha célpontok vagy lehetőségek, amelyeken keresztül viszonylag kisebb ellenállással, de el tudnak jutni Európa szívébe” – fogalmazott.

Ahhoz, hogy a migránskaraván valódi erőként tudjon fellépni minimum 5–10 ezer emberre van szükség – vélte a szakértő, aki hozzátette, most még nem érik el a kritikus tömeget, így az a kérdés, hogy össze tudnak-e toborozni ennyi embert.

" type="audio/mpeg" />

Az Ön böngészője nem támogatja a hanganyag lejátszását!


Az interjúk itt meghallgathatók