Ismét könnygázzal kellett megállítani a bevándorlókat Szalonikinél

 

Útra készen áll Görögországban a bevándorló-karaván. A hangadók pénteken kora délután úgy döntöttek, hogy elindulnak Európa belseje felé, a rendőrök azonban meg tudták őket állítani – igaz, ehhez könnygázgránátokat is be kellett vetniük. Az illegális bevándorlók felgyújtották a táboruk melletti mezőt, hátha a lángok és a füst segítségével át tudnak törni a rendőrsorfalon. Éjjelre megint visszahúzódtak a sátraikba. Görögország távolabbi részeiről is sokan szeretnének csatlakozni a karavánhoz, Athénban például a vasúti sínekre feküdve sztrájkoltak a migránsok.

Könnygázgránát füstje illegális bevándorlók és görög rohamrendőrök öszecsapása közben az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Szotírisz Barbaruszisz)

Pénteken rohamrendőrök vették körbe az indulni készülő migránskaravánt. A Diavata-i befogadóközpont melletti mezőn gyülekező mintegy 1500 illegális bevándorló felpakolva, útra készen indult el, amikor útjukat állták.

Az egyik oldalon buszok és rendőrök állták a kitörni akaró migránsok útját, a másik oldalon is rohamrendőrök sorfala állította meg őket. Újabb és újabb egységek érkeztek a migránskaraván megállítására.

A migránsokat láthatóan nem érdekelték a rendőrök, tömött sorokban próbáltak kijutni a mezőről. A csoportban voltak vezetők, akik láthatóan irányították a migránsok mozgását. Többször kisebb dulakodás is volt a rendőrök és a bevándorlók között. A migránsok annyira elszántak voltak, hogy még a mezőt is felgyújtották.

A görög migrációs minisztérium tisztségviselője szerint elhitették a migránsokkal, hogy ismét megnyitják a határokat, ezért ilyen elszántak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy akik csatlakoztak a karavánhoz, elveszítik az eddigi támogatásokat.

A migránsok délután visszatelepedtek a mezőre, néhányan a sátrukat is felverték, de bárki, akit az M1 tudósítója kérdezett azt mondta: továbbra is elszántak és el fognak indulni.

Estére aztán állóháború alakult ki a táborban – jelentette az M1 tudósítója az esti Híradóban.

A migránsok letáboroztak, és arra várnak, hogy újabb csoportok csatlakozzanak hozzájuk, mielőtt újabb kitörési kísérlettel próbálkoznának.

Az időjárás előrejelzések péntek estére esőt és hideg éjszakát jósoltak, mindkettőre készültek az illegális bevándorlók: tábortüzet gyújtottak és a közeli szeméttelepről használt ponyvákat szereztek, azzal erősítik meg a sátrakat.

Sokan szeretnének csatlakozni 

Továbbra is futótűzként terjed a bevándorlók között a karaván híre, és hogy érdemes lehet csatlakozni. Emiatt Görögország minden részéből próbálnak eljutni a bevándorlók Szalonikibe.

Vágányon ülő illegális bevándorlók akadályozzák a vonatközlekedést az athéni főpályaudvaron (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)

Athénból több ezren szerettek volna csatlakozni a karavánhoz, de a görög hatóságok megakadályozták őket. Az egyik vonatra tömegesen szálltak fel a migránsok, a hatóságok azonban nem engedték elindulni és törölték a járatot.

Ezért a sínekre feküdtek többen, illetve olyanok is voltak, akik a gyerekeiket küldték a vágányokra, a vonatok elé, amivel megbénították a forgalmat.

Így akarták elérni, hogy vigyék őket Szalonikibe. Az elmúlt években már máshol, például a magyar határon is előfordult, hogy a bevándorlók a saját gyerekeikkel próbálták zsarolni a hatóságokat.

Délután bolydult fel a tábor

Az M1 helyszíni tudósítója még délután egy óra után közölte, hogy felbolydult a szaloniki tábor. Egy férfi nem sokkal dél után körbejárta a sátrakat, és felszólította a migránsokat, hogy készüljenek. A migránsok összecsomagoltak, és több napi élelemmel menet készen állnak. Azt mondták, készek arra, hogy elinduljon a karaván.

Illegális bevándorlók megpróbálják áttörni a görög rohamrendőrök sorfalát (Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz)

Később elindultak a migránsok. A táborból ugyan nem jutottak ki, de többször nekifeszültek a rohamrendőröknek.

A hatóságoknak könnygázt és hanggránátot is be kellett vetniük, hogy megfékezzék a mintegy 1500 fős tömeget.

Már nem először történt meg, hogy ilyenkor nők és gyerekek voltak az első sorban, a migránsok ugyanis azt remélték, hogy a rendőrök így nem lépnek majd fel ellenük.

Néhány bevándorló a könnygázgránátok bevetése után meggyújtotta az aljnövényzetet, tudják, hogy a tűz füstjét beszívva enyhíthető a könnygáz hatása – mondta Muci Attila.

A migránsok által gyújtott tűz két célt szoltál: azt remélik, így át tudnak törni a rendőrsorfalon, valamint így védekeznek a könnygáz ellen (Fotó: EPA/Sotiris Barbarousis)

Az M1 Híradójának tudósítója délután beszélt az egyik migránssal, aki arról tájékoztatta, hogy Athénból és a Szalonikihez közeli befogadóközpontokból további bevándorlókra számítanak. Valószínűleg ezért adták fel a küzdelmet a rendőrökkel.

A tudósító az előző nap felkészületlennek látta a szaloniki rendőrséget, pénteken viszont szerinte hatékonyan megfékezték az újabb bevándorlók csatlakozását.

Nem maguktól szerveződnek

Jól látszik, hogy a háttérből irányítják a görögországi migránsokat, erről Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő beszélt az M1-nek.

Mint mondta: a mostani nem az első olyan eset, amikor egy látszólag szervezetlen tömegben hirtelen valaki átveszi az irányítást, a tömeg pedig kérdés nélkül hallgat rá.

Hogy kinek állhat érdekében megszervezni egy ilyen mozgalmat? Farkas Örs politikai elemző a közrádióban azt mondta: 51 nappal az európai parlamenti választás előtt mindenki azt gondolná, hogy a választás meghatározó témája lesz a migráció, amelynek szervezői a választásokig megbújva maradnak, hogy ne legyenek közvetlen bizonyítékok rájuk nézve.

Az NGO-k viszont jogi vagy biztonságpolitikai tanácsokkal, útvonaltervekkel, esetleg pénzzel is támogatják a szerveződéseket, és éppen a választások közelsége miatt indítják útnak őket.

Németország a fő úti cél

A legtöbb migráns Németország felé indulna, de voltak, akik Belgiumot vagy Nagy-Britanniát említették meg úti célként.

Az Európai Unióba gazdagabb államait vették célba, hiszen úgy gondolják, Görögország gazdaságilag gyenge lábakon álló, szegény ország – közölte a tudósító.

Gyülekező illegális menekültek sátortábora az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor közelében 2019. április 5-én (Fotó: MTI/EPA-ANP/Szotirisz Barbaroszuszisz)

Reggel óta készültek 

Muci Attila pénteken 9.30 után kevéssel élő bejelentkezésében még arról tájékoztatott, hogy információi szerint a migránskaraván nem várakozik további érkezőkre, hiszen azokat a rendőrség feltartóztatja. Akkori állás szerint 11 és 12 óra között kelt volna útra a migránscsoport Európa felé.

A bevándorlók péntek reggel még várták az új érkezőket, közben a rendőrök a gyülekezés helyszínétől egyre távolabb tartóztatták fel a csatlakozni vágyókat. Az Athén felől Szalonikibe tartó vonatokat megállították, és a taxisoknak megtiltották, hogy más városokból érkezőket a gyülekezés helyére szállítsanak.

Csütörtökön is voltak összecsapások 

Csütörtökön sérültjei is voltak az illegális bevándorlók és a rendőrök közötti összecsapásoknak. A karaván tagjai egész nap gyülekeztek Szalonikiben, az agresszív tömeg többször a rendőrökre támadt, könnygázt kellett bevetni ellenük. Az M1 stábja több megrázó felvételt is rögzített a véres események közben.

A migránskaraván tagjainak gyülekezéséről szóló csütörtöki részletes összefoglalónk itt olvasható.