Brüsszel nem tudott Hasszán F. migránskártyájáról

 

Az Európai Bizottság nem tudta, hogy a terrorizmus gyanújával letartóztatott Hasszán F. előre feltöltött bankkártyát kapott Görögországban, mivel a bankkártyaprogramot nem az Európai Bizottság maga bonyolítja le, hanem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) – közölte az Európai Bizottság az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában pénteken.

Az uniós bizottság Hollik István kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott kérdésére válaszolva arról tájékoztatott, hogy az említett támogatási formában Görögország által nemzetközi védelemben részesített menedékkérők részesülnek.

Ennek megfelelően az UNHCR, valamint a görög hatóságok számára ismertek a kártyatulajdonosok. A kártyákat kizárólag Görögországban lehet használni – Európában való továbbutazás esetén tehát nem –, készpénzfelvételre pedig eleve nem alkalmasak.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. A férfi három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt. MTI/Mihádák Zoltán

A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Azt is közölték, hogy a szóban forgó bankkártyát letiltották, miután Hasszán F. nem jelent meg a havonta végzett helyszíni ellenőrzésen. Miután elhagyta Görögországot, a belga és a magyar hatóságok közötti, az európai uniós ügyészségi szervezet által koordinált információcserének köszönhetően fény derült arra, hogy terrorizmussal gyanúsítják, és emiatt végül letartóztatták Magyarországon.

Az ellátás egyik formája

A Görögországban működő bankkártyaprogram a jogszerűen ott tartózkodó menekültek ellátásának egyik formája. Annak fényében, hogy az állam amúgy is köteles lenne gondoskodnia az érintettek ellátásáról, a bankkártyák hatékony megoldást jelentenek, ráadásul a készpénzhasználathoz képest jobban ellenőrizhetők, bármikor letilthatók, és használatuk földrajzilag korlátozott – tette hozzá az Európai Bizottság.

Hazudott a titkosszolgálati múltjáról a férfi

A szír férfi bírósági meghallgatásán azzal védekezett, hogy a görög titkosszolgálat ügynöke és azon dolgozik, hogy minél több Európába szökött dzsihadistát rendőrkézre juttasson – hangzott el az M1 Híradójában.

A görög titkosszolgálatok közleménye szerint azonban ez nem igaz. A hatóság azt írta: Hasszán F. 2016. február 27-én érkezett illegális Lérosz szigetére. A Frontex és az Europol is vizsgálta, de semmilyen gyanús információt nem találtak róla, ezért 2017 októberében menekültstátuszt kapott.

Az az információ ugyanakkor, hogy együttműködött volna a görög titkosszolgálattal, teljesen hamis. Közleményük szerint Hasszán F.-t már régóta vizsgálják a görög hatóságok.

A szír férfi ennek ellenére az ENSZ-től és az uniótól Görögországban névtelen bankkártyát kapott, amelyre neki és családjának havonta 500 eurót, vagyis nagyjából 150 ezer forintnak megfelelő összeget utaltak.

Mégsem olyan hatékony az ellenőrzés?

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán az M1 kérdésére azt állította, nem tudnak arról, hogy a férfi valóban részt vett-e a programban, néhány mondattal később viszont már éppen azzal érvelt az unió által kibocsátott bankkártyák mellett, hogy a hatóságok tökéletesen ellenőrzik a felhasználókat.

„Pontosan tudjuk, hogy melyik kártya kinek a birtokában van. Minden kártyához tartozik egy szám, és kártyabirtokosokat havonta ellenőrzik” – mondta Natasha Bertaud.

Az egymásnak ellentmondó brüsszeli magyarázatokra hívta fel a figyelmet pénteken a kormányszóvivő is. Hollik István hangsúlyozta: Brüsszelnek tisztáznia kell, hogy ha állításuk szerint minden kártyatulajdonost számon tartanak, akkor hogy lehet, hogy a terrorgyanúba keveredő Hasszán F. kártyájáról nem tudnak semmit.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség múlt pénteken vette őrizetbe terrorizmus gyanúja miatt a szíriait, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt. A 27 éves férfit 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. Hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészet és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

A nyomozás adatai szerint az Iszlám Állam 2016-ban Szíriában, Homsz városban – bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából – egy helyi lakos mintegy 20 családtagját kivégezte, mert az megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, és a gyanú szerint a férfi ezekben a kivégzésekben vett részt.

Kelen László, a férfi ügyvédje az M1-nek korábban azt nyilatkozta, védence Görögországban kapta a bankkártyát, és havonta utaltak rá pénzt.