Ma tárgyal az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról

 

Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök vezeti a Fidesz delegációját az Európai Néppárt (EPP) szerdai politikai közgyűlésén. A fórumon szavazhatnak a Fidesz néppárti tagságának ügyében is – hangzott el az M1 Híradójában.

A kiszivárgott hírek szerint már nem szorgalmazzák az EPP vezetésében a Fidesz kizárását. Tartanak ugyanis attól, hogy az további konfliktusokat okozna, elindulna egy dominóhatás, és további pártok távoznának, ahogy ezt már jelezte is az egyik szlovén ellenzéki párt.

A Politico európai kiadása azt a kiszivárgott hírt erősíti meg, hogy nem lesz szó a Fidesz kizárásáról. Parlamenti forrásokra hivatkozva azt írták, először Orbán Viktorral tárgyal a néppárt vezetése, és a várható javaslat szerint nem zárják ki a Fideszt, de a tagságát felfüggesztik addig, amíg a miniszterelnök nem teljesíti Manfred Weber három feltételét – közölte az M1 brüsszeli tudósítója.

A feltételek szerint Orbán Viktor kormányfőnek bocsánatot kell kérnie a plakátkampány miatt, illetve le kell állítania Brüsszel elleni kampányát, és biztosítania kell a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Juncker kizárást javasol a Fidesz európai néppárti tagságának ügyében 

A Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte: „amíg a Fidesz nem állítja helyre teljes mértékben a bizalmat, nem maradhat meg a rendes, teljes jogú tagság”.

Ezért „járható út” lenne Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltjének azon javaslata, hogy az alapokmánynak megfelelően függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben – tette hozzá.

„Érdemes fenntartani a párbeszédet a párttal”

Annegret Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy a Fidesz megtette „az első, elismerésre méltó lépéseket”, amelyek azt mutatják, hogy érdemes fenntartani a párbeszédet a párttal.

Azonban ezek a lépések nem elégségesek ahhoz, hogy teljes mértékben eloszlassák “a bennem is meglévő kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz osztja-e az EPP felfogását a közös értékekről, és hogy lehetséges-e a bizalmon alapuló együttműködés a jövőben”.

Jean-Claude Juncker a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Fidesz eltávolodott a kereszténydemokrata alapértékektől, ezért már két éve javasolja, hogy zárják ki az EPP-ből.

Az EPP politikai közgyűlése szerdai brüsszeli ülésén tárgyal a Fidesz kizárására irányuló indítványokról. Az elnökség a pártcsalád alapokmánya 9. pontja értelmében javaslatot tehet a Fidesz kizárására vagy tagságának felfüggesztésére.