Kész tárgyalni a szerb elnök a közszolgálati televízió ügyében

 

Aleksandar Vucic szerbiai elnök hétfőn jelezte, hogy kész tárgyalásokat folytatni a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) ügyében.

Vucic úgy nyilatkozott a szerbiai médiának, hogy a parlamentben szeretne párbeszédet folytatni. Hangsúlyozta: „Ilyen jellegű tárgyalásokra mindig készen állunk”. Hozzátette azonban, hogy „egyes ellenzéki politikusokkal” nem akarja megvitatni a témát.

A belgrádi rendőrség a hétvégén letartóztatott 18 ellenzéki tüntetőt, legtöbbjüket azért, mert benyomultak szombaton este a szerbiai közszolgálati televízió épületébe.

A belgrádi rendőrfőkapitány hétfői tájékoztatása szerint nyolc embert bűncselekménnyel vádolnak, tízet pedig a közrend megzavarásával. Hat letartóztatott esetében már gyorsított eljárással ítélet is született: 30 napos börtönbüntetést kaptak.

A szerb köztévébe behatoló több tucat tüntető az ellen tiltakozott akciójával, hogy szerintük az állami televízió nem biztosít megjelenési lehetőséget az ellenzéknek, és kizárólag a kormány és Aleksandar Vucic államfő szócsöveként működik.

Az Egy az ötmillióból elnevezésű tiltakozássorozat immár több mint három hónapja zajlik Belgrádban, és több szerbiai városban Aleksandar Vucic elnök ellen, akit a média elnyomásával vádolnak. A demonstrálók egyik fő követelése tisztességes választás.

A november óta folyó hétvégi tüntetések egészen múlt héten szombatig békések voltak. A több ezres belgrádi tömeg a hét végén a szervezők szerint azért lépett fel erőszakosan, mert hónapok óta hiába kérték békésen, adjanak lehetőséget követeléseik beolvasására a köztévében.