Harald Vilimsky: A migráció számos veszélyt rejt az európai országok számára

 

Az illegális migráció számos veszélyt rejt az európai országok számára, mert a 2015-ös áradattal terroristák is bejuthattak az unióba – erről beszélt az M1-nek adott exkluzív interjúban Harald Vilimsky osztrák szabadságpárti európai parlamenti képviselő. A politikus szerint mindez kulturális fenyegetést is jelent.

Ausztriában politikai kérdéssé vált egy feltételezett terrorista, Azad ügye. Az Iszlám Állam harcosa Szíriába ment, majd sebesülten visszatért Bécsbe. Az ügy kapcsán sokan a titkosszolgálatok csődjéről, mások a hivatali eljárás kudarcáról beszélnek.

Az eset valóban megtörtént Ausztriában – jelentette ki Harald Vilimsky európai parlamenti képviselő az M1-nek adott exkluzív interjúban. Mint mondta, Ausztria számára ez politikai kudarcot jelent, hiszen az elmúlt több mint egy évtizedben olyan kormány volt hatalmon, akik lehetővé tették ezt az elhibázott irányvonalat.

Egy éve az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ részvételével alakult kormány, amely lépésről lépésre megpróbálja kiküszöbölni ezeket a hibákat – fogalmazott a politikus, majd kifejtette: az ehhez hasonló esetekben úgynevezett védelmi őrizetet akarnak foganatosítani. E szerint azokat a személyeket, akik veszélyt jelentenek másokra, bírói döntés értelmében őrizetbe vehetők.

Hozzátette: minden lehetséges intézkedést meg fog hozni a kormány annak érdekében, hogy azok előtt, akik vallásilag fanatizálódtak, és vissza akarnak térni Ausztriában, lezárják a visszafelé vezető utat.

Fel kell tartóztatni a migránsáradatot

Az Európai Unión egyre növekszik a nyomás, 2015 nyarán naponta több ezren akartak Európába jutni. A migránsok illegálisan lépték át Magyarország határait. Vilimsky szerint körülbelül egymillió ember kelt át Ausztrián 2015-ben, a legtöbben Németországba vagy Svédországba szerettek volna eljutni. Közülük százezren vannak, akik Ausztriában maradtak és menedékkérelmet adtak be.

A képviselő kiemelte: az új osztrák kormány megpróbálja feltartóztatni a migránsáradatot. Szeretnének védelmet és segítséget nyújtani az erre rászorulóknak, helyben, az Arab-félszigeten, Észak-Afrikában. „Nem szeretnénk megengedni, hogy mindenki Európába jöjjön” – húzta alá.

Számos veszélyt rejtenek a terroristák

Bécsben több olyan iskola is van, ahol az ötven százalékot is meghaladja a migrációs hátterű gyermekek száma. Harald Vilimsky szerint valóban több veszélyt is magában hordoz a jelenség. Egyrészről veszélyt jelenthet a terrorizálódás, másrészt egy kulturális fenyegetettséget is kialakít az illegális bevándorlás.

Mint mondta, Európában a nyugati keresztény kultúra a meghatározó, európai keresztény gyökerekkel rendelkezünk. Amennyiben az iszlám országokból tíz-, százezrek érkeznek ide, az hatással lesz a kultúránkra is.

Véleménye szerint meg kell őrizni saját kultúránkat, nem szabad feláldozni más, idegen kultúráért. „Elutasítjuk az iszlám kultúrát, ahol a nőkről alkotott kép nem egyezik a miénkkel” – fogalmazott, majd hozzátette: meg kell védeni saját társadalmunkat, ezt politikai feladatának is tekinti.

Harald Vilimsky osztrák európai parlamenti képviselő (Fotó: Getty Images/Sean Gallup

Harald Vilimsky osztrák európai parlamenti képviselő (Fotó: Getty Images/Sean Gallup

Orbán Viktort hősnek tekinti Vilimsky

A magyar miniszterelnök a Welt am Sonntagnak adott interjújában úgy fogalmazott: minden, amit 2015 óta megéltünk, még erősebb formában újra meg fog történni. Az EP-képviselő igazat adott Orbán Viktornak, majd úgy fogalmazott, nem érti, miért lép fel a miniszterelnök ellen olyan erőteljesen az Európai Unió.

Emlékeztetett: egy tavalyi döntés értelmében Magyarország ellen elindították a hetes cikkely szerinti kötelezettségszegési eljárást. Akkor az európai parlamenti ülésen szót kért, majd felszólalásában kijelentette, hogy Orbán Viktor egy hős. Ő volt az, aki 2015-ben megvédte a határokat és küzd az ellen, hogy Európa multikulturális legyen.

Hozzátette: Orbán Viktornak igaza van abban, hogy az Európa felé tartó migrációs áradat nem fog megszűnni.

„Mi magunk szeretnénk eldönteni, ki jöhet be országunkba”

Harald Vilimsky leszögezte: az osztrákok szeretnék maguk eldönteni azt, hogy ki mehet be országukba. Azt, hogy milyen szabályokat állítanak fel a bevándorlással kapcsolatban, nem szeretnék az Európai Unióra bízni. Mint mondta, nem akarja, hogy olyan emberek, mint Jena-Claude Juncker, Frans Timmermans és Donald Tusk döntsenek arról, hogy ki mehet be Ausztriába.

Hozzátette: Orbán Viktor is ehhez hasonló véleményt képviselt, amivel teljesen egyetért. Az Európai Unió megszüntetné a nemzetállamokat és a köztük lévő határokat. Az, aki ezt szorgalmazza, nem értette meg Európa működésének lényegét.

Vilimsky szerint nem illik a Fidesz az Európai Néppártba

Az elmúlt időszakban ismét támadták a Fideszt, szóba jött, hogy kizárják az Európai Néppártból (EPP) is. Harald Vilimsky szerint Orbán Viktor és a Fidesz nem illenek az EPP-be. Ott jelenleg olyan emberek ülnek, akik meg akarják szüntetni a jelenlegi Európát, akik felelősek a tömeges migrációért – mondta.

Egy olyan párt, mint a Fidesz, vagy maga Orbán Viktor sokkal jobban illene az osztrákok közé, az olaszokhoz, vagy a lengyelekhez, mint az Európai Néppártba – fejtette ki véleményét a képviselő.

Összefügg a tömeges bevándorlás a bűncselekményekkel?

Ausztriában az év első néhány hetében nyolc nőt öltek meg. Vilimsky szerint nagy felháborodást váltana ki, ha Ausztriában egyértelműen kijelentenék azt, hogy a tömeges bevándorlás összefügg a növekvő bűncselekményszámmal. Ugyanakkor elmondta, a más kulturális háttérrel rendelkező emberek nem tisztelik a nőket az európai társadalmakban, csekély mértékben fogadják el az európai értékeket.

Hozzátette: Ausztriában újra és újra követnek el becsületbeli gyilkosságokat, rendkívül ijesztő, ahogy a nőkkel bánnak. Ennek oka pedig nem más, mint a különböző kulturális szemléletek összeütközése.

Az interjúban kitértek a közelgő európai parlamenti választásokra is, melynek kapcsán Harald Vilimsky elmondta: egy olyan erős szövetséget szeretnének kialakítani, amivel megvédhetik a kontinenst és megóvhatják Európa sokszínűségét. „Ügyelnünk kell arra is, hogy Brüsszel szerepe a jövőben csökkenjen a mostanihoz képest” – húzta alá a képviselő.