Izrael megkezdte az ellencsapásokat a Gázai övezetben lévő célpontok ellen

 

Az izraeli hadsereg megkezdte az ellencsapásokat a Gázai övezetben lévő célpontok ellen, ahonnan néhány órával korábban rakétákat lőttek ki izraeli területre – jelentette be az izraeli fegyveres erők szóvivője péntekre virradóra.

„Izrael légvédelme jelenleg csapásokat mér terrorista célpontokra a Gázai övezetben” – idézik az ezzel kapcsolatos szóvivői  közleményt a hírügynökségek.

Néhány órával korábban két rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Tel-Aviv irányába. A 13-as kereskedelmi tévécsatorna szakértői szerint az esti órákban két iráni gyártmányú Fadzsr-rakétát indítottak az iszlamista Hamász mozgalom által irányított Gázai övezetből. Az első akkori jelentések arról szóltak még, hogy az izraeli hadsereg Vaskupola légvédelmi rendszerének rakétái a levegőben megsemmisítették azokat.

A hadsereg szóvivője azonban a tévének azt nyilatkozta, hogy szemben a korábbi hírekkel, a Vaskupola védelmi rendszer nem lőtt ki ellenrakétákat, de a gázai lövedékek nem okoztak károkat. Ezek után péntekre virradóra következett az újabb bejelentés, amely már ellencsapások indításáról számolt be.

Továbbra sincs biztos értesülés arról, hogy a Gázai övezetből mely erők lőtték ki a rakétákat izraeli területre, a Hamász mindenestre tagadta, hogy felelős lenne az akcióért. Az izraeli kormány egyik magas rangú, név nélkül nyilatkozó tisztségviselője még csütörtök este maga is úgy vélekedett, hogy nem a Hamász, hanem egy másik palesztin szervezet lőtte ki a rakétákat, hogy ezzel megtorpedózzák az egyiptomi közvetítéssel a színfalak mögött zajló tárgyalásokat az izraeli kormány és a Hamász között az övezet határán zajló tüntetések leállításáról, valamint az onnan izraeli területre irányított léggömbös robbanószerkezetek indításának beszüntetéséről.

A rakétatámadás nyomán mindenesetre az egyiptomi küldöttség dühödten távozott a tárgyalások helyszínéről.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök rendkívüli biztonsági értekezletet hívott össze a Tel-Aviv-i katonai főhadiszállásra, amely egy órával a két rakéta kilövése után megkezdődött. Vélhetően ezen a megbeszélésen döntöttek a leendő izraeli válaszlépésekről.

Száz légicsapással válaszolt az izraeli hadsereg a Tel-Avivra lőtt két rakétára

Az izraeli légierő mintegy száz célpont ellen intézett légicsapással válaszolt a csütörtök este a Gázai övezetből Tel-Aviv felé indított két Fadzsr-rakétára – jelentette a katonai rádió péntek reggeli híradása.

Izrael a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamászt tekinti felelősnek a Tel-Avivra célzott rakétákért, noha a Hamász és az Iszlám Dzsihád is tagadta a támadást.

Az ellentámadás célpontjai között volt a Hamász  tengerparti támaszpontja, föld alatti rakétakészítő üzeme és raktára, egyik kiképző központja és gyakorló pályája. A létesítményekben nem tartózkodtak emberek, mert számítottak az izraeli hadsereg válaszcsapására.

A célpontokról az éjjel egykor befejezett, Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével tartott rendkívüli értekezleten döntöttek a hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállásán a katonai és polgári vezetők.

A hajnali légicsapások idején a Gázai övezetből rakétákat lőttek a határon fekvő Szderot városra és a környező izraeli településekre, de a Vaskupola védelmi rendszer megsemmisítette azokat.

A rádió politikai elemzői szerint a Hamász azért lőtte a rakétákat Tel-Aviv irányába, mert elégedetlen volt az egyiptomi közvetítéssel zajló tárgyalásokon az izraeli ajánlattal, amelyet Jeruzsálem az övezet határán zajló tüntetések leállításáért, valamint az onnan izraeli területre irányított léggömbös robbanószerkezetek indításának beszüntetéséért ígért.