A Moszkva-ellenes EU-s szankciók megszüntetésén dolgozik Róma

 

Olaszország az Oroszország elleni európai uniós szankciók megszüntetésén dolgozik – mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken újságírói kérdésre válaszolva.

A római kormány álláspontja szerint a büntetőintézkedések hatástalanok,  azok csak az olasz gazdaságnak ártanak.

Conte egy genovai külpolitikai fórumon arról beszélt, hogy a Krím félsziget 2014-es orosz annexióját követően elrendelt szankciók sosem válhatnak öncélúvá. Amikor arról kérdezték, hogy Olaszország feloldaná-e ezeket a szankciókat, így felelt: „Erre törekszünk”.

„Azon dolgozunk, hogy feloldják az Oroszország-ellenes szankciókat, bár ez nem holnap reggel fog megvalósulni, mégis ez a célunk. Ez a feszültségek oldását, a párbeszéd elősegítését jelentené azoknak az államoknak a védelmében is, amelyek jobban ki vannak téve az orosz befolyásnak” – idézi az ANSA olasz hírügynökség a kormányfőt.

Az Európai Unió a kelet-ukrajnai válság és a Krím elcsatolása nyomán 2014-ben szankciókkal sújtotta Oroszországot. A büntetőintézkedések hatályát eddig ismételten meghosszabbították.

A tavaly júniusban hatalomra került olasz kormány többször is kifejezésre juttatta orosz-barát, s az Oroszország elleni szankciók feloldásával kapcsolatos álláspontját.