Weber szerint a Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget

 

A Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget, pedig a következő napok az utolsó esélyt jelentik számára, hogy megmutassa, kész az Európai Néppárt része lenni, amelyre a kompromisszumok keresése a jellemző – mondta a néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője a PAP lengyel hírügynökség szerdán közzétett cikkében.

Manfred Weber abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az EPP vezetése csütörtökön és pénteken Varsóban tartja egyik kihelyezett ülését, az EP-választásokat megelőző kampány keretében. Weber az EPP számára megterhelőnek nevezte a Fidesz által „az utóbbi időben tett lépéseket”, többek között abszurdnak minősítve a CEU helyzetét. Jelezte: március 20-áig a frakció törekedni fog a problémák megoldására.

„Minden Budapest, illetve a Fidesz magatartásán múlik” – húzta alá. „Nekik kell jelezniük, hogy maradni szándékoznak az EPP-ben” – fűzte hozzá. Felidézte: az EPP alapítói „mindig az együttműködés és a kompromisszum mellett álltak ki”. Ehhez viszont kétoldalú készség szükséges – jegyezte meg. „Meg kell mondanom, hogy most sem a Fidesz, sem Orbán Viktor részéről nem látok kompromisszumkészséget” – fogalmazott Weber.

Szerinte a következő napok utolsó esélyt jelentenek a Fidesznek, hogy „megmutassa arra való hajlandóságát, hogy azon család része legyen, amelyben kompromisszumokat kötnek”.  „Március 20-áig az összes megoldás az asztalon van” – tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az EP-választások után feltehetőleg a mainál kevesebb mandátummal rendelkező EPP nyit-e új pártok, például a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felé, Manfred Weber leszögezte: a frakció lengyelországi partnere az ellenzéki Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt. Örömét fejezte ki, hogy öt lengyel ellenzéki párt – köztük a PO – Európai Koalíció (EK) nevű szövetségként indul az EP-választáson.

„Ez világos döntés elé állít (mindenkit), hogy az ország hosszú távon a polexit (az EU-ból való lengyel kilépés) irányában haladjon vagy sem” – jelentette ki. Úgy látja: az ellenzéki szövetség az Európa-párti Lengyelország mellett áll ki. Arra a kérdésre reagálva, hogy Lengyelország a kilépés felé tart-e, Weber nyugtalanítónak nevezte „a Brüsszel-ellenes, az EU-n belüli együttműködés ellen irányuló légkört”.

Úgy látta: erősíteni kell az uniós intézményeket, védeni kell az elért eredményeket. „Ezt megteszi a mi partnerünk, a PO” – jegyezte meg manfred Weber.

Hidvéghi: A néppárt és a Fidesz vitája a bevándorlásról szól, amelyben a Fidesz nem enged

A Fidesz számára az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása fontosabb a pártfegyelemnél, ebben nem engedünk – mondta Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója szerdán újságíróknak.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: az Európai Néppárton belül a vita a bevándorlásról szól, a Fidesz pedig mindenkinek, így Manfred Webernek a véleményét is meghallgatja. „Az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása a Fidesznek, ugyanakkor fontosabb a pártfegyelemnél. Ebben nem tudunk engedni” – jelentette ki.

A CEU-ra vonatkozó kérdésre válaszolva a Fidesz kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: a „Soros-hálózat minden követ megmozgat a saját érdekeinek a képviseletében”. Hozzátette: Budapesten működik a Közép-európai Egyetem, megfelelően a magyar törvényeknek, az oktatás pedig nemzeti hatáskörben eldöntendő téma, így az ezzel kapcsolatos kritika nem megalapozott.

Megjegyezte: Magyarországon minden oktatási intézményre ugyanazok a szabályok és törvények vonatkoznak, és mindenkinek be kell tartania ezeket, még Soros György egyetemének is.

Manfred Weber: A menekültkérdés 2019 első számú témája

A menekültkérdés a 2019-es választási év első számú témája – mondta az európai parlamenti (EP-) választással kapcsolatban Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje egy szerdai bajorországi beszédében. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa Passauban pártja hagyományos hamvazószerdai gyűlésén kiemelte, hogy az EPP és a CSU „három világos üzenetet” küld a választóknak a menekültkérdés kezeléséről.

Az első az, hogy pontosan tudni kell, ki tartózkodik az EU területén, ezért gondoskodni kell a külső határ ellenőrzéséről – mondta Manfred Weber.

A bolgár-török határon épített kerítésről szólva hangsúlyozta: támogatást, és nem bírálatot érdemelnek azok a politikusok, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy ne a maffia és az embercsempész bandák, hanem az állam és a határvédelmi szervek döntsék el, ki léphet be az EU-ba.

A második az, hogy az EU továbbra is fogad menekülteket, korlátozott időre és kontingensekben, előre meghatározott létszámú csoportokban – tette hozzá az EPP csúcsjelöltje, aláhúzva, hogy Európa keresztény kontinens, amelynek felelősséget kell vállalnia az emberekért.

A harmadik üzenet, hogy tenni kell Afrika fejlődéséért, mert „Európának nem lehet jó jövője, ha Afrikának kaotikusan és rosszul megy a sora”. Ezért helyes a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős CSU-s minisztere, Gerd Müller törekvése egy „afrikai Marshall-terv” összeállításáért – fejtette ki Manfred Weber.

A második nagy témának a gazdaságot nevezte, amellyel kapcsolatban a többi között kiemelte, hogy az EU-nak meg kell védenie a kulcsiparágakban tevékenykedő cégeit a külföldi, legfőképpen kínai befolyásszerzéstől, és az Airbus mintájára ki kell építeni a globális piacon is versenyképes páneurópai társulásokat.

Oroszország politikájáról szólva aláhúzta, hogy harminc évvel a berlini fal ledöntése után „visszatért a konfliktus és a rendszerek versenye”. Ezt jelzi például, hogy a Facebook közösségi portálon 90 millió „orosz hátterű” hamis profil működik, a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló amerikai-orosz szerződés (INF) felmondása révén pedig 500-2500 kilométer hatótávolságú, atomtöltettel is felszerelhető rakétákat telepít Oroszország. Ezek a rakéták éppen az EU területét érhetik el, vagyis „ez a mi problémánk, egy európai probléma” – mondta Manfred Weber.

Az EPP mindezzel kapcsolatos terveiből kiemelte, hogy az EU-nak “fel kell nőnie”, védelmi képességei fejlesztésével el kell érnie, hogy szükség esetén megvédhesse magát.

Egyebek mellett hozzátette: amennyiben elnyeri az Európai Bizottság elnöki tisztségét, utasítja az EU-s szerveket, hogy végérvényesen szakítsák meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Hangsúlyozta: „Törökország nem lehet az EU tagja”.

Arról is szólt, hogy a digitalizáció révén felemelkedett EU-n kívüli globális óriásvállalatokat kényszeríteni kell arra, hogy betartsák az „európai játékszabályokat, ha pénzt akarnak keresni Európában”.

Így például „el tudom képzelni, hogy törvényekkel világossá tesszük, hogy nem minden megengedett interneten”, és ezért „betiltjuk a dzsihadista propagandát, a gyermekpornográfia terjesztését, a politikai területen pedig a fake news (álhírek) terjesztését” – mondta Manfred Weber.

Csúcsjelölti programjának korábban bemutatott elemei közül kiemelte azt is, hogy EU-s összefogással kell küzdeni a daganatos betegségek ellen.  Mint mondta, „a rák elleni harc mesterterve” révén fel lehet mutatni, hogy az EU az egész emberiség javát szolgálja, így mindenki büszke lehet európaiságára, mert elmondhatja, hogy „jobb hellyé tesszük a világot”.