Angela Merkelt fogadta Akihito japán császár

 

Akihito japán császár kedden Tokióban fogadta Angela Merkel német kancellárt, aki kétnapos japáni látogatásán szólt arról is, milyen biztosítékok kellenek ahhoz, hogy a Huawei kínai távközlési cég részt vehessen a következő generációs, 5G telekommunikációs hálózatok kiépítésében.

Japánban a császárnak nincs politikai szerepe, de az állam jelképének tekintik, ezért számos protokolláris kötelezettsége van: őrködik a palotában zajló rituálék felett, fogadja a magas rangú külföldi vendégeket, beiktatja a kormányokat, látogatásokat tesz bel- és külföldön.

Akihito a tervek szerint április 30-án leköszön a krizantémtrónról, az ország történetében 200 éve nem fordult elő ilyen eset. Május 1-jétől fia, Naruhito koronaherceg lép a helyébe. A tervek szerint a kancellár a nap folyamán találkozik vele is. Angela Merkel a császárral folytatott találkozó kezdetén enyhén meghajolt, míg a 85 éves, fekete ruhába öltözött uralkodó kezet rázott vele.

A német kancellár hétfőn érkezett Japánba, ahol már találkozott vendéglátójával, Abe Sindzó kormányfővel, majd a tokiói Keió Egyetem diákjaival. Itt arról beszélt, hogy tekintettel a világgazdaságban megmutatkozó egyre nagyobb feszültségekre, Németország és Japán együtt munkálkodhatna a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálásában.

A fórumon szóba kerültek a kínai Huawei Technologies Co. vállalattal kapcsolatos amerikai és európai biztonsági aggodalmak az 5G telekommunikációs hálózatok kiépítésében. Korábban a Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből az Egyesült Államok kezdeményezésére került napirendre, de német és más európai kormányzati döntéshozók is kétségeiket hangoztatták. Az illetékes amerikai hatóságok állítása szerint ugyanis a kínai hírszerzés kémkedésre tudja felhasználni a Huawei hálózati berendezéseit.

Merkel kedden azt mondta, mielőtt a vállalat részt vehetne az 5G hálózatok megteremtésében, garanciákra van szükség arra, hogy a Huawei ne szolgáltasson ki adatokat a kínai államnak. Kifejtette: biztonsági megfontolásokból fontos tárgyalni a kínai kormánnyal arról, hogy a vállalat ne tehesse meg, hogy az adatok ad át a kínai államnak.

A biztonságra pedig szükség van, ha a cégek együtt akarnak működni Németországgal. Világossá kell tenni, hogy a kínai állam nem férhet hozzá a kínai termékekkel kapcsolatba kerülő adatokhoz – hangsúlyozta a német kancellár.