Gruevszki attól tartott, hogy meggyilkolják a börtönben

 

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök azért menekült el hazájából, mert olyan információ jutott a tudomására, hogy a börtönben meg akarják gyilkolni – derül ki abból az interjúból, melyet a politikus szombaton adott a Szitel nevű macedón tévéadónak.

A politikus most először adott interjút, mióta elhagyta Macedóniát. Azt mondta: eredeti szándéka az volt, hogy börtönbe vonul, és letölti büntetését, annak ellenére, hogy „jogalap nélküli, idióta ítéletet” hoztak ellene. A politikust hivatali visszaélés miatt két év börtönre ítélték.

„Aztán olyan információ birtokába jutottam, hogy valaki eltervezte, hogy a börtönben kiiktat engem. Ezért meggondoltam magam” – magyarázta a politikus az interjúban. Azt is elmondta, hogy értesülése olyasvalakitől származott, aki jól ismeri a börtönben zajló dolgokat.

„Nem nevezhetem meg, hogy ki áll emögött a cselszövés mögött, mert egyelőre nem tudom bizonyítani, de ez után úgy döntöttem, hogy elhagyom Macedóniát” – fejtette ki Nikola Gruevszki.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt miniszterelnök. Azért ítélték el, mert közpénzből páncélozott Mercedest vásároltatott magának 600 ezer euróért (kb. 190 millió forint). Emellett még öt ügyben folyik ellene eljárás hazájában. Szökése után nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.