Guaidó már a venezuelai hadsereggel egyezkedik

 

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, a nemzetgyűlés elnöke, akit több ország ideiglenes államfőnek tekint, a The New York Times amerikai lapban írt véleménycikkében bejelentette, hogy tárgyalásban állnak a hadsereg és a biztonsági szolgálatok képviselőivel.

A csütörtökön megjelent írásban Guaidó a demokrácia helyreállítását, ideiglenes kormány létrehozását, és szabad választásokat ígért. Ehhez szükségesnek nevezte a hadsereg kulcsfontosságú vezetőinek a támogatását, és közölte, hogy titokban többször találkoztak a hadsereg és a biztonsági szolgálatok vezetőivel.

“Amnesztiát ajánlottunk mindenkinek, aki nem követett el emberiesség elleni bűncselekményt” – fogalmazott. Az ellenzéki vezető az 1958-ban megbuktatott Marcos Pérez Jiménez diktátoréhoz hasonlította Nicolás Maduro államfő helyzetét.

Nyomatékosította, hogy Maduro 2018. május 20-i újraválasztása törvénytelen volt, és ezt a tényt azóta a nemzetközi közösség nagy része is elismerte. Az Egyesült Államok – és több más ország – által ideiglenes elnöknek elismert Guaidó a cikkben felvázolta hazája katasztrofális helyzetét.

Megemlítette az alapvető infrastruktúra és az egészségügyi rendszer összeomlását, a gyógyszerek és az élelmiszerek hiányát, az éhező gyermekek szélesedő táborát.

Venezuela helyzete tragikus, és ez Latin-Amerika történetének legnagyobb tömeges kivándorlását idézte elő, hárommillió ember menekült el az országból – írta.  Saját ideiglenes államfői elismerését Guaidó a venezuelai alkotmány 233. paragrafusára hivatkozva tartja törvényesnek.

Kiemelte: ez a cikk előírja, hogy amikor egy új választási ciklus elején nincs megválasztott államfő, akkor az elnök hatalmát a nemzetgyűlés elnöke gyakorolja mindaddig, amíg nem tartják meg a szabad és átlátható választásokat.