Washington vádat emeltet a Huawei ellen

 

Banki csalás, kereskedelmi titkok ellopása miatt az amerikai igazságügyi minisztérium két ügyben is vádemelést javasolt a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég és pénzügyi igazgatója, a Washington kérésére Kanadában letartóztatott Meng Van-csou ellen – jelentette be sajtótájékoztatóján Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter.

A Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter, Wilbur Ross, a kereskedelmi tárca irányítója és Christoper Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója jelenlétével tartott sajtótájékoztatón Whitaker közölte: az egyik ügyben tizenhárom rendbeli, a másikban pedig tíz rendbeli bűncselekmény gyanúja miatt kérte a vádemelést. Az egyik keresetet az igazságügyi tárca egy New York-i bíróságnál, a másikat Washington államban nyújtotta be.

A tizenhárom rendbeli bűncselekmény miatti kérelem a Huawei Technologiesra és két leányvállalatára, valamint Meng Van-csoura vonatkozik. A vádpontok között banki és egyéb pénzügyi csalás, valamint az igazságszolgáltatás akadályozását célzó összeesküvés szerepel. Az amerikaiak szerint a Huawei nem mondott igazat a két leányvállalatához, a Skycom Tech-hez és a Huawei Device USA-hoz fűződő kapcsolatairól annak érdekében, hogy Iránban folytasson üzleti tevékenységet. Ezt a Huawei tagadja.

(Fotó: EPA/HOW HWEE YOUNG)

A másik ügyben kereskedelmi titkok ellopásával, banki és pénzügyi csalással és az amerikai hatóságok félrevezetésével vádol ugyancsak a két Huawei-leányvállalatot az igazságügyi minisztérium. A kereset szerint a Huawei seattle-i leányvállalatai a T-Mobile német telekommunikációs cég amerikai leányvállalatától a Tappy névre keresztelt, okostelefonok tesztelésére kifejlesztett robottechnológiát lopott el.

Az FBI igazgatója hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a vádak egyúttal azt is jelentik, hogy az Egyesült Államoknak figyelembe kell vennie a Huawei-típusú vállalatok jelentette kockázatokat, ha lehetővé teszi az amerikai telekommunikációs infrastruktúrába történő belépésüket. Christopher Wray szerint a Huawei folyamatosan megpróbálta és megpróbálja kihasználni az amerikai vállalatokat és pénzügyi szolgáltatókat, és szakadatlanul fenyegeti a szabad és tisztességes világkereskedelmet.

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter mindazonáltal leszögezte: a Huawei elleni lépés „teljes mértékben elkülönül” az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoktól. A Fehér Ház egyébként hétfőn bejelentette, hogy Donald Trump a héten fogadja Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettest, aki a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulójára érkezik az amerikai fővárosba. A Hszinhua kínai hírügynökség közlése szerint a Liu Ho vezette, tagjai között a kínai központi bank vezetőjét tudó küldöttség meg is érkezett Washingtonba.

A kínai külügyminisztérium nagyon aggasztónak nevezte az amerikai bejelentést. Felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a kínai cégek „indokolatlan üldözésével”, és vonja vissza a Meng Van-csou elleni letartóztatási parancsot.

Hozzátette: Peking határozottan védelmezni fogja a kínai cégek törvényes érdekeit. Keng Suang, a tárca szóvivője azzal vádolta meg Washingtont, hogy egyes kínai cégek „legitim és legális” működésének ellehetetlenítésére törekszik. Erős politikai célok, politikai manipulációk állnak mindezek hátterében – fogalmazott a szóvivő.

A Huawei valótlannak nevezte az amerikai vádakat. A kiadott közlemény szerint sem a vállalat, sem leánycége vagy fiókvállalata nem sértette meg a vádakban felsorolt egyik amerikai törvényt sem. Mint írták, nem tudnak arról, hogy a cég pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou elkövetett volna bármilyen törvénysértést, egyúttal bíznak abban, hogy az amerikai bíróságok végül ugyanerre következtetésre jutnak.

Huawei Technologies hivatalos állásfoglalást juttatott el szerkesztőségünkbe

A társaság keddi közleménye szerint a Huawei „csalódottságát fejezi ki a vállalat ellen meghozott mai amerikai döntéssel kapcsolatban. Meng asszony előzetes őrizetbe vételét követően társaságunk kereste annak lehetőségét, hogy egyeztethessen a New-York-i kerületi bíróságon folyó nyomozásról az amerikai Igazságügyi Minisztériummal, de a kérésünket – indoklás nélkül – elutasították” – írják.

A másik üggyel kapcsolatban, amely a washingtoni nyugati kerületi bíróság titkos vádiratában szereplő vádakat illeti, azt közölték: „egy már évekkel ezelőtt lezajlott polgári per tárgyát képezték, amelyet az amerikai T-Mobile és a Huawei Technologies rendeztek, miután a Seattle-i esküdtszék nem állapított meg semmilyen káros, illetve szándékos és vétkes magatartást a kereskedelmi titok megsértését illetően. A Huawei visszautasítja, hogy a vele vagy valamely leányvállalatával szemben felrótt amerikai jogsértések bármelyikét elkövette volna, nincs tudomása egyetlen Meng asszony által elkövetett bűntettről sem és bízik benne, hogy az amerikai jogi rendszer is erre a következtetésre jut.”