Instabilnak tartják a venezuelai helyzetet a szakértők

 

Instabilnak tartják a venezuelai helyzetet szakértők az után, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke az ország ideiglenes elnökévé nyilvánította magát a hivatalban lévő Nicolás Maduro elleni tüntetéseken. Egy valami azonban szerintük biztos: a hadsereg megosztott.

Moisés Naím korábbi kereskedelmi és ipari miniszter csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, a katonaság egy része rendkívül elégedetlen a dél-amerikai országban uralkodó állapotokkal, a hadsereg viszont „szigorú ellenőrzés alatt van”. A politikus rámutatott: fontos tényező a kubai befolyás Venezuelában, amelyet szerinte az a veszély fenyeget, hogy geopolitikai konfliktusok áldozatává válik.

Moisés Naím óva intett a túlzott elvárásoktól, mint mondta, nehéz idők várnak Venezuelára, senki sem tudja pontosan, mi zajlik a hadseregben. Juan Guaidó és a felesége a biztonsági erőknek szóló videoüzenetben azt mondta, hogy szerdai lépése nem ellenük irányult.

Venezuelában hosszú ideje tart a mély politikai és gazdasági válság, az ország a pénzhiány miatt már élelmiszert és gyógyszereket is alig tud importálni.

Gabriela Saade közgazdász jelentős különbséget lát a korábbi és a mostani tüntetések között. Ezúttal több ország, az ellenzék és a lakosság egységesen Maduro ellen van – mutatott rá.

Ellenzéki tüntetők éltetik Juan Guaidót Caracasban, 2019. január 23-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez)

Guaido ideiglenes venezuelai államfőként történő elismerésére szólította a latin-amerikai kormányokat az amerikai külügyminiszter

Juan Guaido ideiglenes venezuelai államfőként történő elismerésére szólította fel a latin-amerikai kormányokat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A most kimúlt Maduro-rezsim zsarnoksága túl sokáig fojtogatta az országot és állampolgárait –fogalmazott Pompeo a szervezet állandó tanácsának rendezvényén. Leszögezte, hogy az AÁSZ azon tagállamainak, amelyek elkötelezték magukat a demokratikus értékek mellett, most el kell ismerniük Juan Guaidót ideiglenes államfőnek. Egyúttal azt is sürgette, hogy Nicolás Maduro kormányát nyilvánítsák törvénytelennek.

A viták ideje lejárt, a volt elnök, Nicolás Maduro rendszere törvénytelen, morálisan züllött, gazdasága hozzá nem értésről tanúskodik és mélyen korrupt – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a Maduro-rendszer nem demokratikus.

Az amerikai külügyminiszter 20 millió dolláros humanitárius segítséget ígért a dél-amerikai országnak. Venezuela gazdasága gyakorlatilag összeomlott, az országban nincs élelmiszer, gyógyszer, és milliók menekülnek külföldre – mutatott rá.

Putyin támogatásáról biztosította Madurót 

Támogatásáról biztosította Venezuela törvényes kormányát Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor telefonon beszélt venezuelai hivatali partnerével, Nicolás Maduróval – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Oroszország elnöke támogatásáról biztosította Venezuela törvényes hatóságait a kívülről kiprovokált belpolitikai válság körülményei közepette. Aláhúzta, hogy a destruktív külső beavatkozás durván megsérti a nemzetközi jog alapvető normáit – hangzott a közlemény.

Putyin szerint a megoldást az alkotmányos tér keretei között kell keresni, és a venezuelai társadalomban kialakult nézetkülönbségeket kizárólag békés párbeszéd útján lehet meghaladni. Válaszában Maduro kifejtette a dél-amerikai országban az elmúlt napokban lezajlott események kockázatos alakulásával kapcsolatos értékelését és köszönetet mondott Putyinnak Oroszország elvi álláspontjáért.

A két vezető a Kreml szerint megerősítette, hogy különböző területeken kész a kétoldalú együttműködés folytatására.

A pápa minden erőfeszítést támogat, amellyel elkerülhető a venezuelaiak szenvedése 

Ferenc pápa minden erőfeszítést támogat, amellyel el lehet kerülni a venezuelaiak újabb szenvedéseit – közölte csütörtökön Alessandro Gisotti ügyvivő vatikáni szóvivő.

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából panamai látogatáson tartózkodó Ferenc pápa előtt ismertek a Venezuelából érkező hírek, szoros figyelemmel követi a helyzet alakulását és imádkozik az áldozatokért és Venezuela népéért, és a Szentszék minden erőfeszítést támogat, amellyel el lehet kerülni a venezuelaiak újabb szenvedéseit a közlemény szerint.

A pápát szállító repülőgép szerdán az Atlanti-óceán felett haladt, amikor Juan Guiadó, az ellenzék által ellenőrzött parlament elnöke önhatalmúlag kikiáltotta magát a válságban lévő ország ügyvezető elnökének. Guiadót azonnal elismerte az Egyesült Államok és számos térségbeli szövetségese, közöttük Brazília és Argentína.

Nicolás Maduro elnök bírja a hadsereg támogatását. Kedd óta a tiltakozásoknak 16 halottja volt jogvédő szervezetek szerint. Éjszaka a főváros nyomornegyedeiben zavargások törtek ki.

Gisotti arra nem tért ki, hogy a Szentszék elismeri-e Juan Guaidót.

Venezuelai püspökök szóban Nicolás Maduro ellen foglalnak állást, de a Vatikánnak diplomáciai kapcsolatai vannak a kormánnyal, a Szentszék januárban ideiglenes ügyvivőt küldött Maduro beiktatására.

Tajani: Madurónak mennie kell, a lakosságnak elege van az illegitim rezsimjéből 

Mielőbb távoznia kell Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfőnek, békés átmenetre, szabad és tisztességes választásokra van szükség, mert a lakosságnak elege van a jelenlegi illegitim rezsimből – hangsúlyozta az Európai Parlament elnöke csütörtökön.

A drámai tüntetéseket látva teljesen világos, hogy a lakosságnak elege van már a hatalomhoz ragaszkodó, az ellenzéket bebörtönző Maduro illegitim rezsimjéből – írta közleményében Antonio Tajani.

Az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén a képviselők ismét megvitatják a venezuelai válság kérdését, ebben a ciklusban immár kilencedik alkalommal.

Tajani emellett arról is beszámolt, hogy telefonon beszélt a magát előző nap ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidóval, aki a véleménye szerint az ellenzéki többségű caracasi parlament elnökeként demokratikus legitimációval bír.

A török elnök újabb nyilatkozatban állt ki Maduro mellett 

Újabb nyilatkozatban állt ki csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török államfő Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfő mellett, miután Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke a szerdai tüntetések során az ország ideiglenes elnökévé nyilvánította magát.

Erdogan az ankarai államfői palotában a máltai elnökkel, Marie Louise Coleiro Precával tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: a demokrácia híveként sokkolta őt,  hogy Donald Trump amerikai elnök  Guaidót ismerte el a dél-amerikai ország vezetőjének.

A török államfő arra emlékeztetve, hogy Maduro választott államfő, kifejtette: a szavazás eredményét tiszteletben kell tartani. Ha nem ezt tesszük, akkor ott nem demokráciáról, hanem totalitarizmusról van szó – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy azoknak is, akik a világban a demokráciáért küzdenek, hozzá hasonlóan a demokraták, a demokrácia harcosai, a választások győztesei mellett kell kiállniuk.

A török elnök egyúttal úgy vélekedett, hogy amennyiben Maduro erős marad és folytatja, a nép ki fog állni választott vezetője mellette. Maduro és társai túljutnak ezen a nehézségen – fogalmazott Erdogan.

A török államfő végül rámutatott: Maduro – annak ellenére, hogy korábbról nem ismerték egymást – késlekedés nélkül hívta fel őt a 2016. július 15-ei sikertelen katonai puccskísérlet után.

(Fotó: EPA/ALBERTO VALDES)

A védelmi miniszter elítélte a „puccsot” 

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter csütörtökön elítélte a „puccsot”, utalva arra, hogy az ellenzéki többségű parlament elnöke az előző nap Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát.

Padrino szerint Juan Guaidó tette nagy veszélyt hord magában. Óva intett attól, hogy a konfliktus tovább súlyosbodjon. A polgárháború nem oldaná meg Venezuela gondjait – figyelmeztetett. A miniszter párbeszédre és a válság alkotmányos eszközökkel való rendezésére szólított fel.

A venezuelai védelmi tárca vezetője szerint a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro az ország törvényes elnöke.

Csütörtökön Padrino mellett megerősítette támogatását Maduro iránt több, Venezuela különböző régióinak védelméért felelős tábornok is. A VTV venezuelai állami televízió által közzétett felvételen erről beszélt Manuel Bernal Martínez dandártábornok, a venezuelai andoki régió katonai vezetője, Víctor Palacio García, a Los Llanos-i régió és Domingo Hernández Lares, a központi régió védelméért felelős tábornok.

„Csakis a Venezuelai Bolívari Köztársaság alkotmányos elnökét, a Bolívari Nemzeti Fegyveres Erők (FANB) főparancsnokát, a nép által a 2019-2025-ös időszakra választott Nicolás Maduro Morost fogadjuk el, és csakis neki fogadunk teljes hűséget” – mondta például Palacio García.

Guaidó szerdán nyilvánította magát ideiglenes elnökké

Guaidó a Maduro elleni szerdai tüntetésen nyilvánította magát az évek óta súlyos gazdasági és társadalmi válsággal küzdő Venezuela ideiglenes elnökévé.

Az ellenzéki politikust támogatásáról biztosította egyebek között az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Brazília, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Costa Rica, Panama, Paraguay, Peru és Chile, és elismerte őt államfőnek, míg az Európai Unió választások kiírására szólított fel. Madurót támogatja egyebek között Oroszország, Kína és Törökország, ugyanakkor akadnak egyelőre semleges álláspontra helyezkedő államok is.

A Venezuelát vezető Nicolás Maduro államcsínynek nevezte a történteket, és kiutasította az amerikai diplomatákat az országból.