Dél-Korea mindent megtesz a második Trump-Kim csúcstalálkozó sikeréért

 

A dél-koreai elnök arra biztatta hétfőn az Egyesült Államokat, hogy ragadja meg és mindenáron használja ki az Észak-Koreával tartandó második csúcstalálkozó lehetőségét.

Mun Dzse In dél-koreai államfő a közeli munkatársaival tartott tanácskozáson arról is beszélt, hogy Szöul mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető február végére tervezett találkozóját siker koronázza.

„A koreai háború vége óta eltelt 65 évben ez az első ilyen lehetőségünk, és nem biztos, hogy még egy adódik. Mindenáron ki kell hoznunk belőle a maximumot, és békés úton rendeznünk kell az észak-koreai atomprogram kérdését” – idézte Mun szavait a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A washingtoni Fehér Ház múlt pénteken jelentette be, hogy Trump február végén találkozik Kim Dzsong Unnal. A csúcstalálkozó helyszínét egyelőre nem közölték. Trump és Kim tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először.

Mun Dzse In elismerte, hogy továbbra is kétséges a második amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó sikere, de Dél-Korea mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy a megbeszélés végső sikerre vezessen majd.