Elutasította a londoni alsóház a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

 

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.

A videofelvételről készített képen Theresa May miniszterelnök szólal fel, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a Brexit-megállapodást (Fotó: MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya)

Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

Bizalmatlansági indítvány jön May kormánya ellen

Theresa May brit miniszterelnök szerint ha kormánya bizalmat kap, akkor ő kezd egyeztetéseket az alsóházi képviselőkkel arról, hogy mire lenne szükség a Brexit feltételeiről szóló megállapodás elfogadtatásához.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt – a legnagyobb brit ellenzéki erő – vezetője a kedd esti voksolás után azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen. Az indítványt még szerdán megvitatják, és este szavaznak is róla az alsóházban.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke felszólal a szavazást követően (Fotó: MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya)

A Downing Street szóvivője kedd este jelezte, hogy Maynek nem áll szándékában lemondani.

Juncker sajnálatát fejezte ki

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítását követően közölte: az EU nem akar rendezetlen Brexitet, de kedd este megnőtt ennek a kockázata.

Az Európai Bizottság mindazonáltal folytatja a felkészülést a brit kilépésre – jelentette ki.

Juncker hangsúlyozta, a decemberben elfogadott brit kiválási megállapodás tisztességes kompromisszum és a lehető legjobb ajánlat az unió részéről, amely a körülményekhez képest a leginkább csökkenti a Brexit által az európai polgárok és vállalkozások számára okozott károkat.

„Ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk az Egyesült Királyság rendes és szabályos kilépését az Európai Unióból” – fogalmazott.

Mint közölte, az Európai Bizottság és különösen Michel Barnier uniós brexit-ügyi főtárgyaló időt és erőt fektetett a megállapodás kialakításába, a tárgyalások során az unió nagyfokú találékonyságot és a rugalmasságot mutatott.

„Arra kérem az Egyesült Királyságot, hogy a lehető leghamarabb tisztázza szándékait. Az idő majdnem lejárt” – fogalmazott Juncker.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ugyancsak a rendezetlen kilépés megemelkedett kockázatára figyelmeztetett kedd esti Twitter-üzenetében.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üzenete szerint a londoni szavazás eredménye „rossz hír”. Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Királyságban élő mintegy 3,6 millió uniós állampolgár és a nagyszámú unióban lakó és dolgozó brit állampolgár sorsa miatt.

Charles Michel belga kormányfő kijelentette, a belga kormány biztosítja polgárai jogait és megvédi a vállalkozásokat, konkrét lépéseket tesz és készít elő egy bizonytalan időszakra. Az unióban maradó 27 tagország korábban hangsúlyozta, hogy a megállapodás az egyetlen lehetséges forgatókönyv, most a britek feladata, hogy vállalják a választásuk következményeit – emlékeztetett.

„A labda most még inkább, mint valaha a brit oldalon pattig” – fogalmazott. Michel emellett alapvető fontosságúnak nevezte az erős gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fenntartását. Mark Rutte holland miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, de mint Twitter-üzenetében írta, tiszteletben tartja a szavazás eredményét. Véleménye szerint a megállapodás visszautasítása nem jelent automatikusan rendezetlen kiválást.

Mint közölte, Hollandia és az EU továbbra is a jelenlegi megállapodást támogatja, de minden lehetséges forgatókönyvre felkészül. Az Egyesült Királyság feladata eldönteni, hogy melyik utat választja – tette hozzá Rutte.

Kurz kizárta a megállapodás újratárgyalását

Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy újratárgyalják az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, miután azt a brit törvényhozás alsóháza elutasította a kedd esti szavazáson. „Mindenesetre nem lehet szó újratárgyalásról” – jelentette ki Kurz az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva. A labda most London térfelén van – tette hozzá az osztrák kormányfő, aki reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia világosabbá fogja tenni,  milyen viszonyt szeretne az EU-val a jövőben.

„Nagy-Britanniának  tudnia  kell, hogy mi a cél” – hangsúlyozta Kurz. Leszögezte: „Az EU továbbra is segítő kezét nyújtja, hogy elejét vegyék egy kemény Brexitnek, s hogy biztosítsanak egy lehetőleg szoros jövőbeli kapcsolatot az EU és az Egyesült Királyság között”. Kurz ugyanakkor hozzátette: Ausztria  felkészült egy kemény Brexit eshetőségére is, ha úgy hozná a sors. A kancellár egyben „nagyon kiegyensúlyozott és tisztességes kilépési megállapodásként” méltatta az előző félévi osztrák soros EU-elnökség idején született egyezményt.

Karin Kneissl külügyminiszter „Keep calm and carry on” (Maradj nyugodt, és folytasd) második világháborúból származó angol kifejezéssel reagált. Mint mondta, Ausztria minden lehetséges forgatókönyvre felkészült. A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a megállapodást. Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.

Kramp-Karrenbauer: Meg kell őrizni a nyugalmat

„Ez egy keserű nap Európának” – írta Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter a Twitteren. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette: „mi felkészültünk, de egy rendezetlen Brexit valamennyi lehetőség közül a legrosszabb, az EU-nak is, de különösen Nagy-Britanniának”.

A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer német hírportálok beszámolói szerint egy berlini pártrendezvényen mondott beszédében kiemelte, hogy van még idő a rendezetlen Brexit elhárításához, és most az a legfontosabb, hogy mindenki „őrizze meg a nyugalmát”.

Sánchez: A rendezetlen kilépés London számára katasztrofális lenne 

„A megállapodás a lehető legjobb, egy nem rendezett kilépés az EU számára negatív, az Egyesült Királyság számára katasztrófa lenne” – fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök Twitteren közzétett üzenetében. Mint írta, Spanyolország erre az esetre készenléti intézkedéseken dolgozik, prioritásként kezelve az állampolgárok jogait.

„Természetesen nagyon rossz hír, de szembe kell nézni vele” – nyilatkozta Josep Borrell spanyol külügyminiszter újságíróknak egy madridi gazdasági rendezvényen. A politikus szerint a negatív eredményre lehetett számítani, de arra nem, hogy ilyen nagy lesz a különbség az elutasító és a támogató voksok között. Hozzátette: a brit kormányfőnek három napja van, hogy bemutassa „a B-tervet”.

A képviselők álláspontja szerinte „elég világos”, mivel több mint a kétszer annyian utasították el a javaslatot, mint ahányan támogatták, annak ellenére, hogy ismerik a lehetőségeket és a figyelmeztetéseket.

A spanyol kormány múlt pénteken jelentette be, hogy készenléti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha Nagy-Britannia végül megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból. A várhatóan februárban kormány elé kerülő intézkedéscsomag két fő célja, hogy védje az állampolgárok érdekeit és fenntartsa a kereskedelmi folyamatokat.

Előbbivel kapcsolatban például elhangzott, hogy rendelet készül a Spanyolországban élő brit állampolgárok társadalombiztosítási jogosultságának, egészségügyi ellátásának, végzettségeik, titulusaik elismerésének garantálásáról. A kormány emellett hétfőtől elindított egy információs weboldalt is, amelyen a Brexittel kapcsolatos kérdésekről lehet tájékozódni.

Varsó London új javaslataira vár 

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint a megállapodás nélküli Brexit rossz megoldás lenne az Egyesült Királyság számára, valamint az Európai Unió (EU) szempontjából is. „Uniós partnereinkkel együtt viszonyulunk majd az ügyben teendő új brit javaslatokhoz” – írta a lengyel miniszterelnök a Twitter közösségi honlapján.

„Megteszünk mindent, hogy állampolgáraink  és cégeink számára lehető legtöbb kiszámíthatóságot és biztonságot szavatoljunk” – fűzte hozzá.

Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes szerint a brit kormánynak   a további cselekvés  tervét kellene bemutatnia az elveszített parlamenti szavazás után. „Várunk az új brit javaslotokra” – szögezte le Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. Mint hozzáfűzte, Varsó együttműködik majd az uniós partnerekkel a leendő brit javaslatokra reagáló „részletes és minél konstruktívabb” állásfoglalás előkészítésében.

„Amit a brit alsóház nem akar, azt már tudjuk, ma azonban a legfontosabb az, hogy mit  akar” – jelentette ki Szymanski.

Leszögezte továbbá: noha a lengyel kormány nem kívánja a megállapodás nélküli Brexitet, „intenzíven készül erre az eshetőségre is”.