Weber: Az európaiaknak össze kell tartaniuk

 

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai bizottsági elnökjelöltje az APA osztrák hírügynökségnek adott pénteki interjújában kijelentette: az európaiaknak össze kell tartaniuk, hogy szembe tudjanak nézni az egyebek között az Egyesült Államok, Oroszország és Kína magatartása jelentette biztonsági kihívásokkal. Hangoztatta, hogy szükség van az Európai Unió egységére a mostani időkben, amikor a nemzetközi politikában „egyre zordabb szelek fújnak”.

Az EPP-csúcsjelölt elmondta, Németország – és szűkebb hazája, Bajorország – mellett Ausztriában is rendszeresen megfordul majd a tavaszi európai parlamenti (EP-) választások kampányidőszakában. Utalt arra, hogy szorosan együttműködik az EPP-hez tartozó Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

„Az európai parlamenti választás egyben iránykijelölés is, attól függően, hogy a politikai közép mozgalmának számító Európai Néppárt vagy a bal-, illetve jobboldali erők nyernek-e” – mutatott rá Weber a választással kapcsolatban. “Az Európai Néppárt és az Osztrák Néppárt egyenlő a stabilitással, valamint az értelem Európájával” – tette hozzá.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője,(MTI/EPA/EPA/Olivier Hoslet)

Manfred Weber (Fotó: MTI/EPA/EPA/Olivier Hoslet)

A nacionalista politikával kapcsolatban Weber hangsúlyozta: nem számítanak egy csapatnak azok, akiknek világképe fényévekre van egymástól. A „mindenki azt csinál, amit akar” hozzáállás nem előremutató Európa számára – szögezte le.

A csúcsjelölt szerint ennek ékes bizonyítéka Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit), amelyet nagy fejetlenség kísér Londonban.

„Aki a populistákat követi, annak számolnia kell a következményekkel. Ezt látjuk a Brexit esetében” – mondta. „A tanulság egyértelmű: jobb megújítani Európát, mint elhagyni vagy lerombolni.”

Weber a nacionalizmus és az európai partnerség kerékkötői elleni harcot tűzte zászlajára a kampányban, de síkra száll a többségi beleegyezésen alapuló közös kül- és biztonságpolitikáért, a problémák helyi szinten való megoldásáért, egy európai szintű digitális és pénzügyi tranzakciós adóért, valamint a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások végleges felfüggesztéséért is.

Az APA arról is megkérdezte Webert, hogy nacionalistaként vagy partnerként tekint-e Orbán Viktor magyar miniszterelnökre.

„Orbán Viktor nehéz partner” – válaszolta. „Hozott néhány olyan döntést, amelyet nem tudok elfogadni, amelyet a frakcióban nem tudunk elfogadni” – mondta. Ilyenek például a Közép-európai Egyetem (CEU) költözéséhez vezető lépések – tette hozzá.

„A tudományos élet szabadsága az Európai Unió egyik alapelve” – mutatott rá. „Jómagam is arra szavaztam az Európai Parlamentben, hogy megindítsák a hetes cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben, annak ellenére, hogy Orbán Viktor az Európai Néppárt tagja. Az Európai Néppártban nem lehet alkudozni az alapjogokról és az alapértékekről” – hangsúlyozta.

Weber óvatosan nyilatkozott arról, hogy Ausztria árszínvonalhoz kötötte a területén dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlékot, ami a szakértők többsége szerint sérti a jelenlegi európai uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elnöki tisztségének várományosaként lehet, hogy Webernek kell majd döntenie a szabálysértési eljárás megindításáról Ausztria ellen.

„Nagyon támogatom a visszaélések elleni küzdelmet” – szögezte le. „Egyelőre tisztázni kell a jogi problémát, hogy összeegyeztethető-e a lépés a hatályos európai joggal, vagy sem” – mondta.