Felkészülnek az esetleges zavargásokra Észak-Írországban

 

A brit rendőrség felkészül arra, hogy esetleg zavargások törhetnek ki Észak-Írországban, amennyiben az Egyesült Királyság tagsága megállapodás nélkül szűnik meg az Európai Unióban – erősítette meg a Brit Rendőrfőnökök Országos Tanácsának (NPCC) szóvivője a dpa német hírügynökség megkeresésére pénteken.

A szóvivő ugyanakkor cáfolta a The Guardian című brit újság korábbi értesülését, miszerint az észak-írországi rendőrség már hivatalosan támogatást kért. Az illetékes emellett úgy fogalmazott, hogy a baloldali lap cikkében említett ezerfős plusz rendőri kontingens sem ismerős neki.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte, hogy egy hozzávetőleg ezerfős rendőri kontingenst készítenek fel Angliából, Skóciából és Walesből

egy lehetséges észak-írországi bevetésre,

többek között zavargások elfojtására. Az újság megjegyzi, hogy a kiképzésre az Észak-Írországban alkalmazott taktikák és eszközök miatt van szükség, mivel ezek eltérnek az Egyesült Királyság más részeiben használtaktól.

A szóvivő megerősítette, hogy előkészületeket tesznek arra, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság kiválásának feltételrendszeréről. Hangsúlyozta: minden lehetséges forgatókönyvet figyelembe vesznek, így lehetséges zavargásokat és a határ védelmét is.

Valós esélye van egy megállapodás nélküli Brexitnek

Szakértők szerint a megállapodás nélküli Brexitnek valós esélye van. A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti menetrend szerint december 11-én kellett volna szavaznia, de Theresa May miniszterelnök előző nap január harmadik hetére halasztotta a voksolást, éppen azért, mert az Írország és az Észak-Írország közötti határellenőrzés elkerülésére szolgáló megoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása.

Amennyiben az egyezményt – a dolgok jelenlegi állása szerint – továbbra is elutasítja a törvényhozás, március 29-én Nagy-Britannia szabályozatlan kiválásával kell számolni. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelemre és személyforgalomra vonatkozó több ezer szabály válik így egy csapásra hatálytalanná, ami miatt vissza kell állítani a határellenőrzéseket.

Az EU-ban maradó tagállamok közül Írország veszítene a legtöbbet, ha a brit parlament elutasítja a Brexit-megállapodást. Nagy-Britannia ugyanis az ír élelmiszeripari termékek legnagyobb felvevőpiaca. Michael Creed, ír mezőgazdasági miniszter szerint országának egy kemény Brexit esetén több száz millió euró uniós agrártámogatásra lesz szüksége, mivel London magas importvámokat vethet ki.

Egy második népszavazás még jobban megosztaná a briteket

Stephen Barclay, a Brexit-folyamat irányításáért felelős brit minisztérium (DExEU) vezetője időközben óva intett mindenkit egy kiválásról tartandó újabb népszavazástól.

Egy második referendum még jobban megosztaná nemzetünket

– mondta Barclay. Nagy-Britannia mostani megosztottsága elhanyagolható azokhoz a feszültségekhez képest, amelyeket egy második voksolás eredményezne – tette hozzá a miniszter a Die Welt című német újságnak és más európai lapoknak adott interjújában.

Barclay szerint a májusi európai parlamenti választások előtt már nem tartható meg egy népszavazás. “Ráadásul pedig Nagy-Britanniában is európai parlamenti választásokat kellene tartani, ami hatalmas kárt jelentene a demokráciának, hiszen a brit állampolgároknak, akik a kilépésre voksoltak, május végén mégis az urnák elé kellene járulniuk – emelte ki a tárcavezető.