Újabb referendum lehet a kiút a Brexit ügyében?

 

Bizonytalan nép, megosztott parlament – január harmadik hetében szavaz a londoni alsó ház az Egyesült Királyság uniós kilépési feltételeit rögzítő dokumentumról. Ezt jelentette be hétfőn a brit miniszterelnök. A közel 600 oldalas megállapodást múlt hét kedden tárgyalták volna a képviselők, de mivel remény sem volt az elfogadására, Theresa May elhalasztotta a voksolást.

A közvélemény-kutatók szerint a szigetország lakóinak 53 százaléka támogatna egy újbóli népszavazást, a kérdés csupán az, hogy milyen tartalommal: a kiválásról vagy a megállapodásról szólna a kérdés. Theresa May szerint egy ilyen forgatókönyv óriási politikai károkat okozna Nagy-Britanniának.

Szerdán bizalmatlansági indítványt nyújtott be Theresa May ellen a Skót Nemzeti Párt és azt követelik, a kormány még a karácsonyi szünet előtt tűzze napirendre az előterjesztést. Az bizonyos, hogy nemcsak az ország, de a parlament is megosztott a kérdésben – tájékoztatott az MTVA londoni tudósítója. Elmondta, a bizalmatlansági indítványok szinte repkednek a parlamentben, hiszen a múlt héten a konzervatív párt is benyújtott egyet saját miniszterelnöke ellen, amelyet végül Theresa May megnyert – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

A parlament befejezte a 2018-as ülésszakát

Jelenleg a házelnök döntésén múlik, hogy befogadja-e a Skót Nemzeti Párt indítványát, de karácsony előtt ezt már nem lesz idő megtárgyalni, hiszen idén csütörtökön ülésezett utoljára a brit parlament. A képviselők január 7-én ülnek össze újból, a most elhalasztott szavazást Theresa May 14-én egy vitával nyitja, és majd csak ez után következik a voksolás – mondta el a tudósító.

epa07182758 British Prime Minister Theresa May ahead of delivering a statement to the press outside 10 Downing Street in London, Britain, 22 November 2018. Prime Minister Theresa May has held an emergency Brexit cabinet meeting seeking to sell her Brexit deal to her cabinet ministers.  EPA/ANDY RAIN

Theresa May (Fotó: EPA/Andy Rain)

Arról is beszélt, hogy egyre többen vannak azon a véleményen, hogy ebből a patthelyzetből csak egy újabb referendum lehet a kiút. A kormány munkaügyi minisztere is úgy fogalmazott, végső esetben eltud képzelni egy ilyen megoldást, de az újabb referendumnak csak akkor van értelme, ha nem ismétli a 2016-os kilépési feltételeket, hanem szerepel benne Nagy-Britannia maradásának a javaslata is – fogalmazott a tudósító.

Nem sikerült megállapodni Brüsszellel

Theresa May bírálói azt mondják, hogy a miniszterelnök arra spekulál, hogy majd a képviselők abban a félelmükben, hogy megállapodás nélkül lépne ki Nagy-Britannia az unióból, pánikszerűen megszavazzák a dokumentumot. Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense úgy véli, erre van a legkisebb esély jelenleg, annak ellenére is, hogy legalább 100 képviselői tag vélekedik ezen az állásponton.

Gálik Zoltán beszélt arról, hogy Theresa May a napokban Brüsszelbe utazott, hogy valamilyen megállapodásra jusson az Európai Unió térfelével, de ez a szakértő szerint nem sikerült. Elmondta, van egy kötelező érvényű jogi dokumentum, ami szabályozza az elválási feltételeket. Ennek értelmében a dokumentum gyakorlatilag kitolja az elválás idejét másfél évvel. Hozzátette, semmilyen kötelező jogi érvényű garanciát nem kapott a kormányfő, amely vélhetően nem lesz elég a választásoknál.

Az EU is megkezdte a felkészülést

Az Európai Unió is megkezdte a felkészülést a megállapodás nélküli kilépés lehetőségére, egy rendkívüli helyzetre szóló cselekvési terv végrehajtását dolgozták ki. Ez azért lehet, mert már az EU is elvesztette hitét abban, hogy létrejöhet a megállapodás – erről már Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt a rádió műsorában.

Az elemző szerint ugyanakkor az EU taktikázik is, ezzel próbál nyomást gyakorolni Londonra és a brit képviselőkre, hogy valamilyen módon, de fogadják el a megállapodást. Pócza István úgy látja, közben elindult egy másik szál is, a lengyel miniszterelnök találkozott Theresa May kormányfővel, aki azt üzente Brüsszelnek, hogy Európának és az Európai Bizottságnak egyaránt hatalmas veszteség és arcvesztés lenne, ha nem sikerülne létrehozni a megállapodást.

Pócza István szerint egy olyan megállapodásról van szó, amely még plusz időt adna arra, hogy majd megkössék a valódi megállapodást és rendezzék a jövőbeni kapcsolatokat. Felvetődik a kérdés azonban, ha eddig nem sikerült megállapodni megannyi tárgyalás keretén belül a kilépési feltételekről, akkor elegendő lenne-e még az a plusz másfél év, hogy ebben sikerüljön dűlőre jutni.